Uppland: Tvärbroms har lett till färre utbildningar

Torbjörn Karlsson, ordförande i Upplands Allmänna Läkarförening, är väldigt bekymrad för läkarnas fortbildning.

Man har dragit i tvärbromsen för de utbildningsinsatser som läkemedelsföretagen står för, utan att koppla förbudet till en ökad insats från landstinget. Nu börjar konsekvenserna märkas.

Informationen om läkemedelsrelaterade frågor har minskat, men läkemedelsindustrin har ju också stått för en stor del av den vidareutbildning som läkarna fått via kongressresor, alltså allmän vidareutbildning som inte är kopplad till någon marknadsföringsstrategi från företagens sida. Det är i princip helt borta nu.

– Landstingsledningen har deklarerat som någon allmän princip att man ska stå för kostnaden, men de pengarna finns ju ingenstans.

– Vi påpekar i alla sammanhang att det behövs mer pengar, men ännu har vi talat för döva öron.

Ur Sjukhusläkaren 2021-03

TEMA: Sjukvårdens Framtid / Anders Anell om nationell styrning / Ordet är fritt – Louise Bringselius / TEMA: Sjukvården i Danmark / Sverige vs Danmark / Aktuell person: Björn Eriksson