Nyhetsarkiv

Undersköterskan Titti Bruun avskedades

För tre månader sedan blev hon uppsagd av ”personliga” skäl från sitt jobb som undersköterska på Ekebackens demensboende i Lerum.

– Jag och många anställda rapporterade gång på gång att bristen på personal ledde till att de dementa ramlade på grund av brist på tillsyn. När ingenting hände tänkte jag att så här kan vi inte ha det och skrev ett brev till Lerums kommun. Jag skrev också tre mail till Attendos Cares presschef och frågade vad man får säga och inte säga offentligt, men fick aldrig några svar.

När kommunen svarade att det inte var deras ansvar blev jag så frustrerad att jag skrev tillbaka att då får jag kontakta media eller någon annan för så här kan vi inte ha det. Någon måste lyssna till oss. Kort därefter blev jag uppkallad till chefen som sade att jag varit illojal mot företaget och att jag inte borde skrivit brevet och hotat med media.

– Jag kan förstå att man har företagshemligheter på Volvo, men här handlar det om människor, dessutom dementa som inte kan tala för sig själva och då måste man ha rätt att påtala fel och brister, menar Titti Bruun, som säger att hon helst hade velat slippa att gå till pressen eftersom hon är ensamstående trebarnsmamma och har sin familj att försörja.

Titti Bruun som varit anställd på Ekebackens demensboende under många år då det var i kommunal ägo menar att problemen började redan första dagen då Attendo Care tog över, för cirka två år sedan, i och med att Attendo Care skar ner på personalen.

Titti Bruun säger att hon och arbetskamraterna kommit med många förbättringsförslag, men att ingen lyssnat och att fallrapporter försvunnit.
– Man blev också väldigt ifrågasatt så fort man ville påtala något fel och skriva en rapport.
På Attendo Care vill ingen kommentera fallet eftersom företaget har som princip att inte säga något om pågående ärenden, säger de ansvariga.

På Lerums kommun säger Christian Olsson, sektorschef för vård och omsorg att kommunen inte har personalansvar och att han inte vill kommentera enskilda fall, men att kommunen i förfrågningsunderlaget angett att meddelarfrihet ska råda.
På frågan om det räcker svarar han att hans erfarenhet är att det aldrig varit några problem någonstans tidigare där han arbetat.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera