Nyhetsarkiv

Tvingas gå upp 04.30 för att få träffa sin patient

Christian Vojin tycker att alla patienter har rätt att få ett ansikte på den de ska opereras av, därför stiger han frivilligt upp extra tidigt och kör ner till Motala, knappt 10 mils enkel resa, så att han ska hinna träffa sina patienter före klockan 07.30 på avdelningen innan första patienten skickas ner till operation.

– Det är viktigt för kommunikationen med patienten att han eller hon träffar och kan ventilera sina frågor före operationen med den som skall operera, säger Christian Vojjin.

– Man får inte glömma att vi har att göra med människor och att det är en stor händelse för de flesta att genomgå en höftledsplastik-operation. För många är det väldigt viktigt att få svar på de frågor de oroas av.

Christian Vojin tycker att det är bedrövligt att ortopedin i Norrköping monteras ner.

– Jag har haft patienter som har gått upp kl 02.30 för att hinna komma till Motala i tid. Det är väldigt stressande för vissa. Vi har haft en av Sveriges bästa ortopedkliniker på Vrinnevisjukhuset i Norrköping, så det fanns inga medicinska skäl att lägga ner vår verksamhet.

Christian Vojin har precis som ortopederna Roger Skogman och Helene Andersson-Molina fått känna på att man inte obemärkt kritiserar landstingsledningen.

– I samband med en manifestation för Roger Skogman, där läkare och annan personal uttryckte sitt missnöje att en duktig medarbetare tvingades sluta på grund av trakasserier, så uttalade jag mig kritiskt till en tidning om landstingets personalpolicy. Det ledde till att jag blev kallad till en ”inkvisitionsdomstol” med olika representanter för arbetsgivaren där jag blev uppläxad och upplyst om att jag riskerade att få sparken om jag uttalade mig så i fortsättningen.

Christian Vojin säger att han har betänkligheter när det gäller att fortsätta att operera i Motala. Vi underminerar vår egen verksamhet i Norrköping nu när alla reser kors och tvärs. Till slut riskerar ortopedin på Vrinnevisjukhuset att bli ett korthus som faller ihop.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera