Nyhetsarkiv

”Tveksamt om vi skulle överleva”

– Om det skulle lagstiftas utifrån förslaget i Välfärds­utredningen skulle man  fullständigt sparka undan benen för oss! Det är mycket tveksamt om Achima Care skulle kunna drivas vidare, säger Stefan Johansson, vd på vårdföretaget Achima Care.

Achima Care, som driver vårdcentraler i Kronoberg, Västra Götaland, Sörmland och Skåne, lät Johan Kreichberg, konsult på Svensk Näringsliv räkna på hur Välfärdsutredningens vinsttak skulle påverka företaget. Det visade sig att Achima Care, med en omsättning på  drygt 221 miljoner kronor och ett rörelseresultat på knappa fem miljoner kronor som mest skulle få gå plus 800.000 kronor varje år, då det operativa kapitalet är på drygt 11 miljoner kronor. (7 procent x 11 milj kronor + statslåneräntan).

– Det är en summa som skulle ätas upp blixtsnabbt om man skulle förlora några listade patienter eller få ökad sjukfrånvaro bland personalen, menar Johan Kreichbergs.

– Välfärdsutredningen har tagit en modell för stålverk och applicerat den på vård- och utbildningsföretag. När man räknar på ett företag som Achima Care blir det helt absurt – det kommer helt enkelt inte att gå att driva det vidare med det regelverk som föreslås, säger Johan Kreicbergs.

– Man blir lite förfärad över hur illa genomtänkt det här förslaget är. Den vinstnivå vi har i dag i företaget med en rörlsemarginal på 2,2 procent är rimlig – för den ska kunna garantera anställningstryggheten för vår personal. Bufferten i företaget är det enda man   har som säkrar den tryggheten. För är det något man vet som egen företagare så är det att intäkterna varierar över tid, säger Stefan Johansson som blir upprörd över att man också ger fanken i alla de patienter som har gjort ett aktivt val att gå till en privat vårdgivare – och de anställda som har valt en privat arbetsgivare med de arbetsvillkor som råder där.

– Det är lite Nordkoreastuk över det hela när man indirekt vill tvinga alla att gå tillbaka till en och samma arbetsgivare. Vad blir det för samhälle?

– Har du ett vårdföretag med mycket personal anställd drar personalkostnaderna ner kapitalet som rörelsemarginalen beräknas på. Här blir det till exempel bara 0,4 procent. Går det då mindre bra något år har du ingen buffert alls att ta av. Företaget skulle inte gå att driva vidare.

Tyvärr är Achima Care på intet sätt unikt menar Johan Kreicberg på Svensk Näringsliv utan bara ett exempel på ett av många vårdföretag som skulle drabbas mycket hårt om ett vinsttak av den typ som föreslås i Välfärdsutredningen.

– Vårdföretag generellt ligger ofta precis kring de här nivåerna. Och tittar du sedan på till exempel företag inom området personlig assistans ser det ännu värre ut. För de har oftast BARA personal och kanske inga lokaler eller någon utrustning alls. Med det här sättet att räkna får de då ett negativt operativt kapital vilket innebär att de i princip måste gå med förlust för att vara okej enligt Välfärdsutredningen sätt att se. Jag förstår inte hur man kan få det till att ett sådant här bolag ska minska sitt resultat, säger Johan Kreichbergs.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera