Nyhetsarkiv

Paolo Macchiarini – geni eller bedragare?

I kväll sänds första delen av en svensk undersökande dokumentär om den karismatiske och kontroversielle kirurgen Paolo Macchiarini, gästprofessor vid KI, som anklagats för forskningsfusk, för att ha ljugit om sina meriter och för att använda dödssjuka patienter som försökskaniner.

Paolo Macchiarini Foto:Lars Granstrand

Paolo Macchiarini rekryterades som stjärnkirurg och forskare till Karolinska universitetssjukhuset och Karolinska institutet 2010. Han hyllades när han täckte plaststrupar med dödssjuka patienters egna stamceller och sedan opererade in dem. När två av fem opererade patienter dog och den tredje blev svårt skadad, föll hans stjärna. Han har friats från tunga anklagelser om forskningsfusk. Nu utreds han av polis och åklagare misstänkt för vållande till annans död.

I den tredelade serien Experminenten har ett tv-team från SVT:s dokumentärredaktion fått följa Paolo Macchiarini när inpå för att försöka gå till botten med historien.

I kväll kl 20.00 på SVT 1.

I en granskning i sitt januarinummer, finner tidningen Vanity Fair, att Paolo Macchiarini, bland mycket annat, ljugit om sina titlar och meriter. Läs mer

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera