Nyhet

Tusentals inställda operationer i Stockholm förra året

Nästan 5 000 operationer ställdes in på akutsjukhusen i Stockholms län under 2016, vilket är en dramatisk ökning från antalet 2015. Det rapporterar Dagens Nyheter.

Enligt DN ska det ha skett en ökning av inställda operationer i Stockholm med 24 procent mellan åren 2015 och 2016. Uppgifterna kommer från de siffror som akutsjukhusen själva rapporterar in till hälso- och sjukvårdsförvaltningen.

Störst andel står Karolinska universitetssjukhuset för, där 2251 operationer ställdes in, vilket är en ökning med 22 procent. DN rapporterar också att resursbrist ska ha varit anledningen i en tredjedel av dessa.

– Men den främsta orsaken ligger inte i bemanningen av operationssalarna, utan på vårdplatssidan, eftersom vi måste ha någonstans att lägga patienten. Där har vi sett en stor utmaning under hösten, säger Andreas Ringman Uggla, produktionsdirektör på Karolinska universitetssjukhuset, till DN.

Under ett år utförs runt 52 000 operationer på Karolinska universitetssjukhuset.

En ökning har också skett på Danderyds sjukhus, Södersjukhuset och S:t Göran.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2019-06

Tema: Ledarskap / ”Att bli verksamhetschef var som att kliva in i en snöstorm” / Forskare: Detta gör en ledare bra / Hälso- och sjukvårdsdirektören som kom utifrån och fick lämna efter bara åtta månader / Så arbetar Läkarförbundet för att läkare ska kunna bli chefer / Politikernas våra drömmar: Visioner och värdegrunder / Så gick Västerbotten från ”världsbäst” till ”från fjäll till kust / November 2019 blev en svart månad för den svenska landstingssjukvården

Prenumerera