Nyhetsarkiv

Tuff vårdplatssituation i Kronoberg

Vårdplatsbristen – utan någon som helst tvekan. Edvard Lekås, ordförande i Sjukhusläkarna Kronobergs län, beskriver situationen som riktigt besvärlig och lyfter vårdplatsbristen som den i särklass viktigaste frågan lokalt just nu.

Läs fler artiklar i serien Sommarfrågan

Vilka är de viktigaste frågorna hos er lokalt just nu?

– Just nu är det vårdplatser utan någon som helst tvekan. Situationen är riktigt besvärlig – vi har haft en kraftig nedgång det senaste halvåret. Framför allt på medicinsidan. Nu har även en del av akutvårdsavdelningen stängt och det har gjort att vi har fått det ännu mer besvärligt. Sedan är det brist på en del specialister här i Kronobergs också – inom gynekologi till exempel.

Hur har 2017 varit hittills jämfört med tidigare år när det kommer till det fackliga arbetet?

– Jag har själv inte varit aktiv i förhandlingarna, men det jag har fått till mig är att arbetsgivaren är bra på att lyssna. Jag har inte fått några signaler om att det skulle vara mer besvärligt än vanligt.

Vad hoppas du för framtiden lokalt hos er?

– Jag hoppas att det blir en god tillströmning av nya läkare och sjuksköterskor. Jag pratade med vår sjukhusdirektör som trodde att det skulle bli arbetsgivarens marknad när det gäller framtida arbetskraft. Jag hoppas väl mest på det när det gäller sjuksköterskor och det jag önskar mig är att det går att rekrytera en oerhörd mängd sköterskor så att vi kan öppna upp alla de här stänga vårdplatserna och kunna komma igång med de planerade operationerna igen.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera