Nyhetsarkiv

Tuff arbetsmiljö för första linjens chefer

Många första linjens chefer inom vården riskerar sin egen hälsa i det höga arbetstempo som råder, men trivs bra i sin roll. Det visar ett 70-tal inspektioner som Arbetsmiljöverket gjort och som tidningen Vårdfokus rapporterar om.

Arbetsmiljöverket har genomfört ett 70-tal inspektioner av arbetsmiljön för första linjens chefer inom vård och omsorg över hela landet. Och på många håll syns samma typ av problem – bland annat hög arbetsbelastning, svårigheter att bemanna, hög personalomsättning, dåliga it-system och otillräckliga administrativa stöd

– Det som är tydligt är att de vill att det ska fungera för brukarna, patienterna och medarbetarna. De brinner för verksamheten. Men min upplevelse är att de har alldeles för många arbetsuppgifter som ligger utanför deras egentliga ansvar som chef. Samtidigt har de svårt att delegera uppgifter eftersom de inte vill belasta den redan hårt prövade personalen ytterligare, säger Lise-Lotte Hamfelt, inspektör vid Arbetsmiljöverkets enhet i södra Sverige och projektledare för myndighetens arbete med att granska arbetsmiljön för första linjens chefer inom vård och omsorg, till tidningen Vårdfokus.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2020-03

Hur kommer coronakrisen att påverka världen och sjukvården? Läkare experter och forskare ger sin syn på saken / Bill Gates förslag i talet från 2015 / Johan Giesecke: "Bill Gates underskattade de politiska svårigheterna" / Björn Olsen om beredskapen framtiden och vad som behöver göras / Intensivvårdsläkare berättar om månaderna som passerat / Debatt: "Coronakrisen – en möjlighet till framtida lärdomar?" / Krönika: "Det vi genomlever nu är resultatet av ett gigantiskt politiskt misslyckande"

Prenumerera