Nyhetsarkiv

Trots skatte-nej finns hopp om kortare vårdköer

Det blir inget av satsningen med 750 miljoner till den skånska sjukvården. Förslaget att höja landstingsskatten röstades ned av Alliansen och SD vid gårdagens möte i regionstyrelsen.

Socialdemokraternas och miljöpartiets så kallade tillgänglighetssatsning på sjukvården förutsatte en skattehöjning på 30 öre. Det budgetförslag 2016 som S och MP går vidare med till fullmäktige 26 oktober, är i alla avseenden detsamma som presenterades i går, med undantag för förslaget om en skattehöjning till 10,99 kronor.

Carl Johan Sonesson (M) och Henrik Fritzon (S). Foto: Jens Christian

Nu vädrar Alliansen morgonluft för att deras budget ska kunna gå igenom. I Region Skåne har man minoritetsstyre men ingen Decemberöverenskommelse.

– Vi har 350 miljoner kronor mer i vår sjukvårdsbudget utan att höja skatten. Vi drar i stället ned på kulturen, kollektivtrafiken och regionstyrelsens egen budget, det vill säga på de nämnder som gått med överskott. Vi höjer också taxan för kollektivtrafiken mer, säger Carl-Johan Sonesson, moderat regionråd i opposition, till Sjukhusläkaren.

De pengarna vill Alliansen lägga på att korta cancerköerna, utöka vårdvalet till bland annat barnläkare och allmänpsykatri samt teknik för e-hälsa, för att ta några exempel.

– Det kan ju bli så att S och MP tycker att vår budget är bättre nu och kanske röstar på den, säger Carl-Johan Sonesson.

Han tycker att de öppna transparenta budgetförberedelser, som regionråd Henrik Fritzon (S) infört i år, har varit ett bra sätt att arbeta på.

Henrik Fritzon har inte tid för något samtal men säger i en skriftlig kommentar till Sjukhusläkaren, sedan han konstaterat läget:

– Vi kommer nu att försöka finna lösningar som möjliggör en utökad satsning på sjukvården.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2021-06

Tema: Cancer/väntetider/standardiserade vårdförlopp / Julquiz / Dansk sjukvård / Förenade anställningar / Patientinflytande / Helgläsning

Prenumerera