Nyhetsarkiv

Trots läkarnas protester – ortopedin i Ängelholm övertas i egen regi

Trots ortopedernas protester blev det ingen återremiss av ärendet under förra veckans regionstyrelsemöte. Ryggkirurgin i Ängelholm kommer därför att övertas i egen regi i april nästa år.

Under tisdagen regionstyrelsesammanträde röstade både socialdemokraterna och sverigedemokraterna för förslaget från förvaltningen som innebär att Region Skåne kommer att ta över all ortopedi i Ängelholm i egen regi från det att kontraktet går ut för nuvarande entreprenören Aleris. Detta trots att alliansen yrkade på återremiss i ärendet – bland annat på grund av det faktum att flera ryggkirurger har aviserat att de inte tänker acceptera att byta arbetsgivare.

– Jag beklagar att regionen lägger ner välfungerande kostnadseffektiva enheter av ideologiska skäl utan att ha en aning om konsekvenserna, säger Per Hammarlund, ordförande i Sjukhusläkarna i Ängelholm.

Både Sjukhusläkarna i Ängelholm och ortopederna i Helsingborg har författat skrivelser där de har protesterat mot förslaget och formulerat sina farhågor om vad ett övertag i egen regi kan få för konsekvenser för de skånska patienterna.

Alla läkare och övrig personal på ortopeden i Ängelholm är idag mycket besvikna på de folkvalda politikerna, berättar Herbert Franzén, en av ortopederna i Ängelholm som Sjukhusläkaren har varit i kontakt med.

-Vi hade hoppats att man skulle välja att utreda konsekvenserna innan man fattade beslut. Många patienter har idag hört av sig och undrat över varför man tagit ett sådant beslut och vem som nu skall hjälpa dom, en del har varit patient i åratal. Tyvärr har vi inget svar att ge våra patienter och att döms av de uttalande som de ansvariga gjort verkar de inte heller ha något, säger han.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2023-04

Graviditetspenning / Journalsystem / Millenium / Faxar

Prenumerera