Nyhetsarkiv

Transplantationer försenas av Macchiariniaffären

Ett försök inom en studie vid thoraxkirurgen i Lund försenades på grund av Macchiariniaffären, rapporterar Sydsvenskan.

Sydsvenskan, som i sin tur hänvisar till Dagens Medicin, skriver att det råder brist på lungor för transplantation och att de nya metoderna skulle användas för att transplantera lungor från patienter som dött efter hjärtstopp. Richard Ingemansson, överläkare och docent i thoraxkirurgi vid Skånes universitetssjukhus, säger till Dagens Medicin att ”det etiska var klart, det medicinska var klart och finansieringen var klar. Men så inträffade det här med Paolo Macchiarini”.

Enligt Dagens Medicin var den första transplantationen var tänkt att genomföras i våras. Richard Ingemansson säger till tidningen att ambitionen nu är att komma igång före årsskiftet.

Krönika
Bertil Hagström

Orisken är mycket större än risken

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2020-04

Så stor är operationsskulden – region för region / sjukhus för sjukhus / Vad behövs nu då? / "Vi behöver större marginaler till vardags – inte för en pandemi" / De klarade covid-19-stormen / Professionalismens återkomst / "Yngre läkare har utnyttjats" / Kan en pandemi rå på administrationssamhället? / Krönikor / Porträttet: Anna Rask-Andersen / Från facklig till chef och tillbaka

Prenumerera