Han tog själv tag i landstingets rekrytering

Majed Safaee.

Att det inte går att rekrytera sommarvikarier till sjukhuset i Sollefteå, så att viktiga avdelningar som akutkirurgin måste stängas över sommaren, det var en motivering som Majed Safaee inte riktigt köpte. Han gick snabbt från tanke till handling och startade själv en rekyrteringskampanj för att hitta intresserade läkare.

– Det var någon tjänsteman som sa att det var ”ogörligt” att hitta vikarier. Det tyckte jag lät väldigt märkligt eftersom man lyckats tidigare år, och jag tänkte att det går åtminstone att fråga runt. Så jag slängde upp en sida och fick genast fyra svar och tips på en sju, åtta stycken som bor här på sommaren som kanske kunde vara bakjour, säger Majed Safaee.

På sidan soljobb.se kan den som är intresserad göra en intresseanmälan att jobba på Sollefteå sjukhus under sommarmånaderna. Själv har Majed Safee, till vardags kommunikationsstrateg på Sollefteå kommun, ingen anknytning till sjukvården. Han gör detta helt och hållet som privatperson. Intresseanmälningarna kommer han  sedan att lämna över till landstinget.

– Jag har ju varken befogenhet, mandat eller kompetens att avgöra vilka kandidater som är lämpliga, så det lämnar jag över till landstinget.

På den sida som Majed Safaee lagt upp samlar han även in pengar, genom så kallad crowdfunding. De pengarna kommer gå till läkarna som kan tänka sig ställa upp över sommaren. Första tanken var att pengarna skulle gå till hjälp med bostad.

– Då hörde folk genast av sig och erbjöd gratis boende till läkare. Men det kan också handla om aktiviteter, att vi bjuder på utflykter eller aktiviteter för att läkarna ska få se hur vackert det är här och kanske vill stanna, säger Majed Safaee.

Krönika
Bertil Hagström

Orisken är mycket större än risken

Ur Sjukhusläkaren 2020-04