Nyhetsarkiv

Tillbaka på KI med nytt nätverk

Richard Cowburn är född och uppväxt i England. Han disputerade 1988 på Alzheimers sjukdom och kom därefter direkt till Sverige och KI Novum för att bygga upp en forskningsenhet med inriktning på Alzheimer. Efter 17 år på KI rekryterades han 2006 till AstraZeneca, lockad av att få omsätta sina kunskaper i praktiken.

I sitt nya jobb på Innovationskontoret har han användning för det mesta av vad han sysslat med tidigare, som akademisk forskare och inte minst från sitt arbete vid AstraZeneca där han skaffat sig ett mycket stort nätverk.

– Det är ett mycket inspirerande jobb och miljö att arbeta i. Vi är totalt nio personer som jobbar här men skulle behöva vara betydligt fler.

Hade en större sorg

Två veckor innan beskedet om nedläggning kom drabbades Richard Cowburn av sorg.

– När beskedet kom befann jag mig redan i en personlig kris eftersom min mamma plötsligt hade dött. Det gjorde att jag inte hamnade i samma krisläge som många andra. Jag hade redan en större sorg och kände att det bara var ytterligare en sak jag behövde handskas med, berättar han.

Redan från början visste han att han ville fortsätta att arbeta och utvecklas inom life science, det akademiska livet kände han att han lämnat bakom sig.

– Jag kände att jag ville fortsätta att arbeta med tillämpad forskning, att få möjlighet att göra en skillnad. Att flytta utomlands kändes inte som något alternativ med en familj som är rotad i Stockholm och barn som just börjat på gymnasiet.

Han kände till forskningssatsningen runt KI, KTH och Stockholms Universitet och hoppades att det skulle finnas något där för honom. Det visade sig också stämma. När han gick in på KI:s hemsida hade man just utlyst en tjänst för samverkan med näringslivet som var som klippt och skuren för honom.

– Jag kände direkt att det här var mitt jobb, skrev en ansökan och fick jobbet.

Kan se med företagets ögon

Att han själv tidigare jobbat som forskare underlättar kontakten med andra forskare och att han jobbat kommersiellt gör att han kan se på forskningen med företagets ögon utifrån vad de vill ha.

Han betonar att framtiden för forskningen är att arbeta i kluster, tillsammans med andra högskolor och universitet.

SciLifeLab, det nationella vetenskapliga centrum för storskalig forskning inom biovetenskap, medicin och miljö, som drivs gemensamt av KI, KTH och Stockholms och Uppsala Universitet är ett jättebra exempel, säger Richard Cowburn.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera