Nyhetsarkiv

Tidsbrist gjorde att S:t Görans hamnade utanför

Anledningen till att sjuksköterskorna vid Capio S:t Görans sjukhus inte inkluderades i professionsmiljardens satsning var att beskedet från regeringen kom så sent att man helt enkelt inte hann med. Det menar Peter Carpelan (M), forsknings- och personallandstingsråd i Stockholms läns landsting.

Det var egentligen bara praktikaliteter som gjorde att sjuksköterskorna på S:t Görans hittills inte har kunnat ta del av professionsmiljardens satsning. Det säger Peter Carpelan (M), forsknings- och personallandstingsråd i Stockholms läns landsting, som därför inte vill beskriva situationen som att någon exkluderats.

– Regeringens besked om professionsmiljarden kom väldigt sent och enligt de uppgifter jag har fått hann man helt enkelt inte administrera den del som ligger på Stockholms läns landsting för alla vårdgivare. Det här följer ansökningstiderna till högskolan och det var knappt att landstingets verksamheter hann med det här, säger han.

Till nästa år kommer det dock att ändras.

– Från och med 2018 kommer givetvis alla privata vårdgivare, inte bara S:t Görans, att kunna ta del av den del som Stockholms läns landsting lägger på full lön till sjuksköterskorna.

Han menar att intresset bland sjuksköterskorna i Stockholm har varit stort och att man inom landstinget ”är glada att få snurr på den här satsningen”. Men om den kommer att sträcka sig längre än 2018 är i nuläget inte klart.

– Vi kommer att se över behovet för det här under 2018 och jag tror att det kommer att vara ett fortsatt stort behov att möjliggöra för sjuksköterskor att bli specialistsjuksköterskor. Men något färdigt ställningstagande finns inte idag.

Han säger också att de sjuksköterskor som påbörjar sin utbildning under 2018 dock kommer att kunna fullfölja den med inom ramen för satsningen.

– Har du fått beskedet att du får full lön för att kunna utbilda dig till specialistsjuksköterska så måste det naturligtvis kunna fortsätta hela utbildningstiden ut.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2022-06

Tema Klimat / Vad säger forskarna? / Vad gör regionerna? / Goda exempel och smarta lösningar / Krönikor / Stor enkät – Vad önskar du av 2023?

Prenumerera