Nyhetsarkiv

Thomas Zilling lämnar Varbergs sjukhus

– Att driva frågan till Arbetsdomstolen skulle skapa en uppsplittrande process, vilket bara skapar bittra människor och det vinner ingen på. Nu vill jag blicka framåt och lägga det här bakom mig, säger Thomas Zilling.

– Jag är nyvald ordförande för Sjukhusläkarna och vice ordförande i den europeiska sjukhusläkarorganisatonen AEMH, och det finns många utmanande frågor att arbeta med nationellt och internationellt.

”Facklig budbärare utsedd till syndabock”

Läkarförbundets ordförande Marie Wedin anser det vara bedrövligt att sjukhusledningen reagerat på det här sättet och hotat huvudskyddsombudet med avsked.

– Thomas Zilling har fått bära hundhuvud för de samarbetsproblem som uppenbarligen funnits en längre tid på sjukhuset. Sjukhusledningen valde den simpla vägen att utse den fackliga budbäraren till syndabock i stället för att lyfta perspektivet till rätt nivå och lösa de mer komplicerade problemen med arbetsmiljön, säger Marie Wedin.

Hon kräver nu att sjukhusledningen tar de verkliga problemen på allvar och löser de arbetsmiljöproblem som finns.

– Arbetssituationen på sjukhuset är uppenbarligen oacceptabelt dålig. Snabba åtgärder måste till för kunna gå vidare och återställa förtroendet. Läkarförbundet avser att få till stånd en dialog med den högsta landstingsledningen. Vi kommer att påtala hur allvarligt vi ser på sjukhusets arbetsmiljöproblem.

”Avskeda aldrig, eller hota, någon av våra förtreondemän”

Varslet om avsked av en facklig förtroendeman kommer att tas upp särskilt i denna dialog, enligt Marie Wedin.

– Vårt budskap är tydligt: Avskeda aldrig, eller hota, någon av våra förtroendemän som gör ett mycket värdefullt arbete till gagn för kollegor och patienter!

Thomas Zilling är tacksam över att Läkarförbundet nu engagerar sig i arbetsmiljön på Varbergs sjukhus.

– Det är ett måste för att garantera patientsäkerheten och arbetsmiljö för samtliga personalkategorier.

Ingen kritik mot arbetet som kirurg

Hallands läkarförening informerar i ett medlemsbrev att arbetsgivaren i förhandlingarna tydligt betonat att ingen kritik finns mot Thomas arbete som kirurg och patientansvarig läkare. Läkarföreningens skriver vidare att: ”HLF beklagar det som skett och att vi nu inte har tillgång till Thomas långa erfarenhet och stora kompetens i det fackliga arbetet.”

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera