Nyhetsarkiv

Think different-pris till Per Bleikelia

Han har väckt uppmärksamhet världen över för sin annorlunda ledarstil. Per Bleikelia, chefen som vägrar kalla sig chef, tilldelades Sjukhusläkarens Think different-pris efter en bejublad föreläsning under Sjukhusläkarnas representantskap.

– Har ni möjligen några lediga ögonläkartjänster hos er?

Frågan från en av läkarna i publiken efter Per Bleikelias föreläsning om sitt sätt att tänka kring ledarskap är ett skämt – men säger en hel del om vad han har lyckats förmedla till publiken. Under en dryg timme har han berättat om sin väg från ett dåligt ledarskap där allt handlade om pengar till att bli den närvarande, inkännande, ”ansvarige tillrättaläggare” han är i dag.

– För det är ju det här det handlar om – mötet mellan läkare och patient, säger Per Bleikelia och pekar på en bild som föreställer en ung man i förtroligt samtal med sin läkare.

– Mitt uppdrag är att tillrättalägga verksamheten så att det mötet kan bli så bra som möjligt – inget annat!

Och att ett så enkelt budskap har fått en sådan enorm uppmärksamhet har han själv svårt att förstå.

– Jag har fått ungefär 150 förfrågningar om att komma ut och föreläsa om mitt ledarskap bara i år. Både från England och övriga länder i norden. Det är omöjligt för mig att tacka ja till allt för då hade jag haft svårt att vara närvarande på mitt sjukhus, säger han.

Men att han tog sig tid att komma till Sverige denna gång är inget han ångrar.

– Jag är jättestolt och oerhört tacksam för det här priset. Det betyder extra mycket för mig att få ett pris från en svensk läkarförening.

Med under sjukhusläkarnas representantskap var också Hans Rutberg, professor i patientsäkerhet, som även han höll en uppskattad föreläsning om hur patienter kan hamna i kläm i den svenska vården. En föreläsning som fick den norske pristagaren att skaka bekymrat på huvudet åtskilliga gånger.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera