Nyhetsarkiv

The Lancet stryker visselblåsares namn

Tidskriften The Lancet har nu tagit bort Henrik Grinnemos namn från den artikel från 2011 som handlade om Paolo Macchiarinis första luftstrupsoperation i Sverige. 

Grinnemo, som var en av de fyra läkare som gjorde en anmälan mot Paolo Macchiarini, har själv begärt att hans namn tas bort, men han har fått vänta på respons sedan oktober förra året.

”Jag är oerhört tacksam över att de äntligen gör det. Det har varit en lång resa och jag har begärt det sedan länge” säger Karl-Henrik Grinnemo till Dagens Medicin.

The Lancet meddelar sitt beslut på sin webbsida, och Grinnemos namn är nu borttaget sedan den 3 mars.

”Det är extraordinärt att de tar bort namn på det här sättet. Nu erbjuder de även andra författare att ta bort sina namn, och nu kommer nog fler att göra det.” säger Grinnemo vidare till Dagens Medicin.

På The Lancets webbsida kan man också se det brev som Kungliga vetenskapsakademien skrev i februari till The Lancet om felaktigheter i artikeln. Den ligger dock fortfarande publicerad på tidskriftens sida.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2020-03

Hur kommer coronakrisen att påverka världen och sjukvården? Läkare experter och forskare ger sin syn på saken / Bill Gates förslag i talet från 2015 / Johan Giesecke: "Bill Gates underskattade de politiska svårigheterna" / Björn Olsen om beredskapen framtiden och vad som behöver göras / Intensivvårdsläkare berättar om månaderna som passerat / Debatt: "Coronakrisen – en möjlighet till framtida lärdomar?" / Krönika: "Det vi genomlever nu är resultatet av ett gigantiskt politiskt misslyckande"

Prenumerera