Nyhetsarkiv

The Lancet stryker visselblåsares namn

Tidskriften The Lancet har nu tagit bort Henrik Grinnemos namn från den artikel från 2011 som handlade om Paolo Macchiarinis första luftstrupsoperation i Sverige. 

Grinnemo, som var en av de fyra läkare som gjorde en anmälan mot Paolo Macchiarini, har själv begärt att hans namn tas bort, men han har fått vänta på respons sedan oktober förra året.

”Jag är oerhört tacksam över att de äntligen gör det. Det har varit en lång resa och jag har begärt det sedan länge” säger Karl-Henrik Grinnemo till Dagens Medicin.

The Lancet meddelar sitt beslut på sin webbsida, och Grinnemos namn är nu borttaget sedan den 3 mars.

”Det är extraordinärt att de tar bort namn på det här sättet. Nu erbjuder de även andra författare att ta bort sina namn, och nu kommer nog fler att göra det.” säger Grinnemo vidare till Dagens Medicin.

På The Lancets webbsida kan man också se det brev som Kungliga vetenskapsakademien skrev i februari till The Lancet om felaktigheter i artikeln. Den ligger dock fortfarande publicerad på tidskriftens sida.

Krönika
Bertil Hagström

Orisken är mycket större än risken

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2020-04

Så stor är operationsskulden – region för region / sjukhus för sjukhus / Vad behövs nu då? / "Vi behöver större marginaler till vardags – inte för en pandemi" / De klarade covid-19-stormen / Professionalismens återkomst / "Yngre läkare har utnyttjats" / Kan en pandemi rå på administrationssamhället? / Krönikor / Porträttet: Anna Rask-Andersen / Från facklig till chef och tillbaka

Prenumerera