Nyhet

The Lancet lyfter tveksamheter kring Macchiariniartikel

Tidskriften the Lancet känns nu för första gången officiellt vid att det råder tveksamhet kring den artikel från 2011 där Paolo Macchiarini beskriver transplantationen av en plaststrupe.

I en så kallad ”Expression of Concern” nämner the Lancets redaktörer så väl Bengt Gerdins utredning som SVT:s dokumentärserie Experimenten.

Tidigare har the Lancet gått med på att stryka Karl-Henrik Grinnemos namn från listan av medförfattare till artikeln. Han får nu sällskap av Bo Nilsson, Katarina Le Blanc och Ana Texeira som också får sina namn borttagna på egen begäran. The Lancet har ännu inte fattat beslut om huruvida artikeln ska dras tillbaka i sin helhet.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2019-06

Tema: Ledarskap / ”Att bli verksamhetschef var som att kliva in i en snöstorm” / Forskare: Detta gör en ledare bra / Hälso- och sjukvårdsdirektören som kom utifrån och fick lämna efter bara åtta månader / Så arbetar Läkarförbundet för att läkare ska kunna bli chefer / Politikernas våra drömmar: Visioner och värdegrunder / Så gick Västerbotten från ”världsbäst” till ”från fjäll till kust / November 2019 blev en svart månad för den svenska landstingssjukvården

Prenumerera