The Lancet lyfter tveksamheter kring Macchiariniartikel

Tidskriften the Lancet känns nu för första gången officiellt vid att det råder tveksamhet kring den artikel från 2011 där Paolo Macchiarini beskriver transplantationen av en plaststrupe.

I en så kallad ”Expression of Concern” nämner the Lancets redaktörer så väl Bengt Gerdins utredning som SVT:s dokumentärserie Experimenten.

Tidigare har the Lancet gått med på att stryka Karl-Henrik Grinnemos namn från listan av medförfattare till artikeln. Han får nu sällskap av Bo Nilsson, Katarina Le Blanc och Ana Texeira som också får sina namn borttagna på egen begäran. The Lancet har ännu inte fattat beslut om huruvida artikeln ska dras tillbaka i sin helhet.

Ur Sjukhusläkaren 2020-04

Så stor är operationsskulden – region för region / sjukhus för sjukhus / Vad behövs nu då? / "Vi behöver större marginaler till vardags – inte för en pandemi" / De klarade covid-19-stormen / Professionalismens återkomst / "Yngre läkare har utnyttjats" / Kan en pandemi rå på administrationssamhället? / Krönikor / Porträttet: Anna Rask-Andersen / Från facklig till chef och tillbaka