The Lancet lyfter tveksamheter kring Macchiariniartikel

Tidskriften the Lancet känns nu för första gången officiellt vid att det råder tveksamhet kring den artikel från 2011 där Paolo Macchiarini beskriver transplantationen av en plaststrupe.

I en så kallad ”Expression of Concern” nämner the Lancets redaktörer så väl Bengt Gerdins utredning som SVT:s dokumentärserie Experimenten.

Tidigare har the Lancet gått med på att stryka Karl-Henrik Grinnemos namn från listan av medförfattare till artikeln. Han får nu sällskap av Bo Nilsson, Katarina Le Blanc och Ana Texeira som också får sina namn borttagna på egen begäran. The Lancet har ännu inte fattat beslut om huruvida artikeln ska dras tillbaka i sin helhet.

Ur Sjukhusläkaren 2022-03

Tema: Sjukvården och valet 2022 / Den ojämlika vården / Hur ser partierna på SKR:s roll i svensk sjukvård? / Bo Rothstein: "Inte förenliga med vår regeringsform" / Vad hände sedan? – Anna Nergårdh har bytt spår / Jonna Bornemark: "Utan känslor blir vi dummare" / Krönikor