Nyhet

”Tänker vi olika förstärks ojämlikheten”

Det växande berget av kunskapsstöd ställer hårda krav på prioriteringar. Men vem ska göra det och hur? Pia Näsvall är hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Norrbotten och menar att det måste finnas en struktur för öppna, strukturerade och horisontella prioriteringar inom den nationella kunskapsstyrningen.

Ansvaret för viktiga prioriteringsfrågor kan lätt hamna i stuprör och bollas runt som Svarte Petter mellan politiker, tjänstemän, hälso- och sjukvårdsdirektörer, sjukhusledning, verksamhetschefer och professionen. Det är djupt olyckligt, menar Pia Näsvall.

– Det är lätt att man tittar på sin patientgrupp eller sitt område och glömmer bort systemperspektivet. Det finns inom den nationella kunskapsstyrningen en bra struktur för att ta sig an prioriteringsfrågorna, men det måste också göras och det återstår en hel del arbete.

Region Norrbotten följer med stort intresse det arbete som pågår i Västra Götalandsregionen kring införandet av den nationella modellen för horisontella prioriteringar.

– Vi har absolut börjat fundera på att ta oss an modellen, men det är ett resurskrävande arbete och vi behöver hitta sätt för hur vi ska göra detta. Jag tänker också att vi får hjälpas åt och lära av de som går före.

Det är också viktigt att på nationell nivå lyfta frågorna om prioriteringar och hitta arbetssätt utifrån ett jämlikhetsperspektiv, menar Pia Näsvall.

– Om vi tänker helt olika kring viktiga prioriteringsfrågor förstärks ojämlikheten i vården. Jämlik betyder att invånare i Sverige får samma möjligheter till en tillgänglig vård, och inte att alla regioner ska göra exakt lika. Regionerna är självstyrande och hänsyn måste tas till regionala och lokala förutsättningar. Men vissa frågor skulle behöva lyftas till nationell nivå.

Pia Näsvall, sjukvårdsdirektör i Region NorrbottenFOTO: Simon Eliasson

Det kan exempelvis handlar om frågor som får en omfattande ekonomisk påverkan på regionerna, menar Pia Näsvall.

– Det kan vara kostsamma, innovativa nya läkemedel, särläkemedel och medicinteknik som kan stjälpa en liten regions budget och som ställer höga krav på hur prioriteringar görs. Hur ska man tänka kring nya dyra läkemedel i förhållande till nya dyra vacciner? Här behöver vi enas nationellt hur vi ska prioritera mellan olika satsningar.

För att lyckas med ett öppet, strukturerat och systematiskt prioriteringsarbete krävs en hel del mod, menar Pia Näsvall.

– Det här är svåra frågor. Och det krävs mod på alla nivåer, inte minst bland politiker. Vi måste ha forum där politiken, tjänstemän, chefer och medarbetare i vården tillsammans för en dialog och tar ansvar för viktiga prioriteringsbeslut och sedan vågar stå upp för dessa inför våra invånare. Det finns annars en risk att svåra prioriteringsfrågor hamnar hos enskilda medarbetare som får svårt att värja sig. Och det är djupt olyckligt.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera