Nyhetsarkiv

Systemfel eller oengagerade läkare bakom äldres läkemedelsproblem?

Seminariet inleddes med att Johan Fastbom från Socialstyrelsen gick igenom en ny rapport om äldres läkemedelsanvändning, med förslag till skärpta läkemedelsföreskrifter som Sjukhusläkaren tidigare rapporterat om.

Han pekade på flera bidragande orsaker till de problem som finns i dag: brist på tid, farmakologisk kompetens, strukturproblem och IT-system. Men när äldresamordnaren Eva Nilsson-Bågenholm fick ordet riktade hon främst in sig på läkarna.

– Oavsett specialitet är läkaren alltid ansvarig till att se till patientens förutsättningar och i det ingår sjukdomsbild och läkemedel. Det som skrämmer mig mest är att läkarna inte alltid vet vilka patienter de ansvarar för, till exempel inom hemsjukvården. Läkarna måste vara mer på hugget och även våga sätta ut läkemedel förskrivna av andra läkare.

Göran Stiernstedt delade inte hennes synpunkter:

– Läkarna gör sitt jobb, utifrån uppdraget. Det handlar mer om en organisatorisk fråga – vem är chef för patientens läkemedelsbehandling? Någon måste kunna gå in och ta befälet. I dag med den ökade subspecialiseringen finns en stor kunskapsmassa om läkemedel, och det är svårt att ha kunskap om alla läkemedel utanför ens eget område. Det är här vi behöver bra IT-stöd.

Håkan Wittgren, vd på Läkarförbundet, förespråkade kommunöverläkare som ett sätt att höja kvaliteten i läkemedelsanvändningen genom att utveckla rutiner och uppföljning.

Socialstyrelsens generaldirektör Lars-Erik Holm underströk att läkares grundutbildning behöver förstärkas med mer geriatrik.

– Vi har de redskap vi behöver, men det räcker inte att uppmärksamma vården på de problem som finns. Det behövs bättre uppföljning och vi måste diskutera hur läkarna ska få den tid som behövs för att kunna ta ansvaret.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera