Nyhetsarkiv

Sverige skärper tonen ett snäpp

Utrikesminister Margot Wallström har inga planer att besöka läkaren Fikru Maru i fängelset för att visa Sveriges stöd. Detta trots att besked om ett eventuellt frisläppande återigen har skjutits upp. En något vassare ton från svensk sida mot Etiopien kan ändå anas.

Bara sedan mars har ett datum för besked flyttats fram fyra gånger. Nästa datum är nu på fredag, 19 juni, därefter tar domstolen en lång ledighet.

– Då åker jag ner till Etiopien, säger Emy Maru, Fikru Marus dotter när hon just fått det nedslående meddelandet.

I ett brev till sin dotter berättar Fikru Maru hur ledsen och arg han är över situationen, och talar om att han skriver till statsminister Stefan Löfven och utrikesminister Margot Wallström för att få dem att lyfta ärendet till EU-nivå.

Sjukhusläkaren har frågat utrikesdepartementet om Margot Wallström planerar att åka ned för att besöka Fikru Maru i fängelset – och om inte, varför då.

– I dagsläget har utrikesministern inte någon inplanerad resa till Etiopien, svarar UD:s presstjänst kort via mejl i onsdags.

Men i ett svar i riksdagen 3 juni, på en fråga från riksdagsledamoten Desirée Pethrus (KD) om Fikru Marus fall, använder Margot Wallström inte bara de vanliga fraserna om att UD fortsätter att följa fallet. Tonläget har skruvats upp en liten aning. Hon uttrycker att ”det är beklagligt att de senaste förhandlingarna har skjutit upp” och att UD den 19 juni hoppas på att få klarhet i huruvida målet fortsätter. Hon betonar att svenska ambassaden kommer att närvara vid tillfället.

– Nu tycks de vara övertygade om att det gått för långt och är kritiska till dröjsmålet, säger Hans Bagner, Fikru Marus svenske advokat, när han ombeds att tolka svaret.

Hans Bagner skrev nyligen ett brev till UD med uppmaningar om betydligt skarpare diplomatiska markeringar. I går blev han tillfrågad om UD fick överlämna det brevet till de etiopiska myndigheterna, säger han.

– I det ligger väl att de instämmer i det jag skriver i brevet, men man kan ju tycka att UD kunde vara lite rakare.

De som i Sverige arbetar för att få den svenska regeringen att agera tuffare för att få Fikru fri har den senaste tiden intensifierat sitt arbete. Läkarförbundet har skrivit till World Medical Association i Etiopien utan resultat, och till UD.

– Vår linje är att trycka på regeringen för att Fikru Maru ska få en rättssäker och skyndsam process, det har dragit ut så långt på tiden nu och UD måste använda sina kanaler. Han sitter där under hemska förhållanden utan att veta när hans sak överhuvudtaget blir prövad, säger Heidi Stensmyren, ordförande i Läkarförbundet.

  • Detta har hänt: Den svenske hjärtläkaren Fikru Maru från Hudiksvall har suttit häktad i över två år – mer än 730 dagar – i det ökända Cality-fängelset i Addis Abeba. Vid de rättsliga förhandlingar som slutligen inleddes i mars, kom ingenting fram som tydde på att han begått något brott, enligt hans advokater. Hans familj och advokater begärde då att han skulle sättas på fri fot. Det hjärtspecialistsjukhus han startat i Etiopien, som delvis finansierats med svenska medel, går enligt uppgift på sparlåga. Den medicinska utrustningen avsedd för sjukhuset som Fikru Maru påstås ha smugglat in, har beslagtagits och överlämnats till ett statligt sjukhus.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2021-04

Ledaren: "Låt patienterna styra resurserna rätt" / Sjukhusläkaren granskar: Skräckväntetider i Sverige / Krönika: "Det går att förbättra tillgängligheten för hälso- och sjukvården!" / Specialistbristen del 3

Prenumerera