Svepet

Visselblåsarnas överklagan avvisas av förvaltningsrätten

Tre av de fyra läkare och visselblåsare, som anmälde kirurgen Paolo Macchiarinis forskningsfusk, klandrades sin tur tidigare i år av Karolinska institutet för oredlighet i forskning, detta på grund av medverkan i ett antal vetenskapliga artiklar.

Läkarna har överklagat beslutet, en överklagan som förvaltningsrätten i sin tur nu avvisar. KI har med hänvisning till högskoleförordningen hävdat att beslut i oredlighetsutredningar inte går att överklaga, medan de anklagade läkarna menar att överklagandeförbud står i strid med Europakonventionen om mänskliga rättigheter.
Förvaltningsrätten vidhåller nu dock att överklagandeförbudet inte står i strid med Europakonventionen. Med stöd av den ideella stiftelsen Centrum för rättvisa ska de tre läkarna nu överklaga förvaltningsrättens beslut till kammarrätten.

En av de läkare som enligt KI:s beslut dömts för klander, Oscar Simonson, säger till Dagens Nyheter att uppenbara felaktigheter finns i KI:s utredning och beslut och att läkarna är beredda att gå hur långt som helst i denna principiellt viktiga fråga.

De fyra läkarna och visselblåsarna Thomas Fux, Karl-Henrik Grinnemo, Matthias Corbascio och Oscar Simonson tilldelades i början av september i år Sjukhusläkarnas pris Årets Visslare.

Läs även:

https://www.sjukhuslakaren.se/arets-visslare-det-kanns-som-om-trakasserierna-aldrig-tar-slut/

Det senaste från SjukvårdsSvepet:

COVID-19

Regeringen sjösätter strategi för vaccin mot covid-19

Det kan handla om år innan ett vaccin mot covid-19 finns på plats. Men regeringen presenterar redan nu en nationell vaccinstrategi.

Strategin står på tre ben: regeringens fortsatta arbete internationellt, en ny vaccinsamordnare och ett uppdrag till Folkhälsomyndigheten att ta fram en nationell vaccinationsplan.

– Det finns många pusselbitar som måste vara på plats för att vi ska kunna vaccinera mot covid-19. Det måste utvecklas ett vaccin, vi måste få tillgång till vaccinet och det måste finnas en effektiv struktur för fördelning här hemma. Då behövs ett målmedvetet, proaktivt arbete och en bred vaccinstrategi, säger socialminister Lena Hallengren i en kommentar.

Läs mer här: ”Regeringens strategi för vaccin mot covid-19”

COVID-19

Antikroppstester visar skillnader mellan åldersgrupper

Folkhälsomyndigheten har nu analyserat antikroppstester för covid-19 som gjorts under vecka 18 i nio olika regioner. Sammanlagt har 1 104 prover analyserats. En första genomgång av resultaten visar en ganska stor skillnad mellan åldersgrupper i samhället, rapporterar Svenska Dagbladet.

De över 65 år ligger under den stora gruppen mellan 20 och 64 år.

– Vi ser också att barngruppen har mindre sjukdom än 20–64-gruppen. Återigen är det ett facit på det vi har pekat på att det inte är där man ser stor spridning, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Stockholm har väsentligt högre andel än övriga Sverige.

– En första koll av resultaten visar att de ungefär verkar stödja våra bedömningar.

Läs mer här: ”Antikroppstester klara – skillnad på åldersgrupper”

COVID-19

Tre akutsjukhus lämnar krislägesavtal

Krislägesavtalet ska upphöra på totalt tre akutsjukhus i Region Stockholm, rapporterar Dagens Samhälle.

Det handlar om Capio S:t Görans sjukhus, Södertälje sjukhus och Norrtälje sjukhus. Anledningen är ett minskat inflöde av covid-19-patienter och minskad sjukfrånvaro bland vårdpersonalen.

Karolinska universitetssjukhuset, Södersjukhuset och Danderyds sjukhus fortsätter att anvisa vårdanställda enligt avtalet, som infördes i början av april.

Läs mer här: ”Tre sjukhus slutar använda krislägesavtalet”

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2020-02

Coronakrisen – krönikor reportage och längre intervjuer / Debatt: Vad kan svensk sjukvård lära sig av Australien? / Porträttet: Läkaren Andreas Fransson gör vad han kan för en bättre värld / Krönika: Är hälsa- och sjukvårdssystem komplexa? Jo jag tackar jag! / Debatt: Metoder för att mäta biologisk utveckling kan aldrig användas för att avgöra kronologisk ålder / Vinnarna i visions- och värdegrundstävlingen

Prenumerera