Svepet

Visselblåsare bröt inte mot sekretessen

De fyra visselblåsarna och läkarna som anmälde Paolo Macchiarini för forskningsfusk bröt genom sin anmälan inte mot sekretesslagen. De följde i stället patientsäkerhetslagen, som säger att sjukvårdspersonal är skyldiga att rapportera risker och vårdskador. Det slår en utredning från Institutet för medicinsk rätt fast, rapporterar Dagens Nyheter.

Ledningen vid Karolinska universitetssjukhuset har i en anmälan till Centrala etikprövningsnämnden och Karolinska institutet tidigare anklagat visselblåsarna för journalintrång och olaglig hantering av personuppgifter, vilket enligt utredningen alltså inte stämmer.

Tidigare i veckan lämnade sjukhusdirektören vid Karolinska universitetssjukhuset, Melvin Samsom, som under de senaste åren mött stark kritik, in sin avskedsansökan.

Det senaste från SjukvårdsSvepet:

Fler än 13 000 dödsfall med covid-19 i Sverige

Nu har ytterligare 26 personer med bekräftad covid-19 dött i Sverige. Det innebär att sammanlagt 13 003 smittade personer har avlidit i landet, enligt TT.

Totalt har cirka 685 000 personer i Sverige bekräftats smittade av covid-19. Samtidigt har närmare 600 000 personer fått åtminstone en vaccindos. Nästan 300 000 personer har fått två doser, rapporterar nyhetsbyrån.

Socialstyrelsen: Tredje vågen kan kräva mer sjukvård

Sjukvårdsbehovet kan bli större under en tredje våg av pandemin än under den förra om inte smittspridningen minskar snabbt, enligt Socialstyrelsens beräkningar.

– Om kontaktvägarna inte bryts, om man inte följer rekommendationerna om att hålla avstånd så kommer det inte att räcka att vi bara vaccinerar, säger Taha Alexandersson, ställföreträdande krisberedskapschef på myndigheten, till SR Ekot.

Läs mer här.

Pressat läge i Västerbotten

Trycket på vården i Region Västerbotten i pandemin är stort. Enligt den senaste rapporten på torsdagen vårdades 66 personer med covid-19 på sjukhus, varav 14 på intensivvårdsavdelning. Totalt har 15 304 personer fått covid-19-sjukdom bekräftat.

Nu har krislägesavtalet aktiverats i regionen. Sedan tidigare används avtalet i Stockholm och Jönköping.

– Region Västerbotten har uttömt alla möjligheter för att säkra bemanningen som finns i det vanliga kollektivavtalet, säger Joakim Larsson, ordförande i förhandlingsdelegationen i Sveriges kommuner och regioner (SKR) och i Sobonas föreningsstyrelse, i ett pressmeddelande.

Ur Sjukhusläkaren 2021-01