Svepet

Visselblåsare bröt inte mot sekretessen

De fyra visselblåsarna och läkarna som anmälde Paolo Macchiarini för forskningsfusk bröt genom sin anmälan inte mot sekretesslagen. De följde i stället patientsäkerhetslagen, som säger att sjukvårdspersonal är skyldiga att rapportera risker och vårdskador. Det slår en utredning från Institutet för medicinsk rätt fast, rapporterar Dagens Nyheter.

Ledningen vid Karolinska universitetssjukhuset har i en anmälan till Centrala etikprövningsnämnden och Karolinska institutet tidigare anklagat visselblåsarna för journalintrång och olaglig hantering av personuppgifter, vilket enligt utredningen alltså inte stämmer.

Tidigare i veckan lämnade sjukhusdirektören vid Karolinska universitetssjukhuset, Melvin Samsom, som under de senaste åren mött stark kritik, in sin avskedsansökan.

Det senaste från SjukvårdsSvepet:

POLITIK

Massiv kritik mot M:s utspel om förstatligande

Moderaterna vill inte förstatliga sjukvården. I stället vill partiet nedmontera och privatisera den svenska modellen som gett oss en sjukvård i världsklass. Det säger Stockholms oppositionsråd Aida Hadzialic (S) till Svenska Dagbladet med anledning av det moderata utspelet om att avskaffa dagens 21 regioner.

Stockholms finansregionråd Irene Svenonius (M) är aktuell med debattboken ”Jag vill avskaffa mig själv”, i vilken hon skriver att hon vill att all sjukvård ska beställas på nationell nivå och inte av regionerna. Hon tycker att staten ska ta över finansieringen av sjukvården alternativt införa en obligatorisk försäkringslösning som i exempelvis Schweiz. Kritiken från oppositionen är skarp, och handlar inte minst om att Moderaterna i själva verket är ointresserade av att förstatliga sjukvården. Partiet prioriterar i stället att privatisera den, enligt kritiken.

– De har styrt Stockholmsregionen i 13 år och gått längst med privatiseringar och misslyckats med att skapa en jämlik vård. Nu vill de öppna för försäkringslösningar och privatiseringar i hela Sverige och ta de första stegen mot ett sjukvårdssystem som är mer likt det amerikanska, säger Aida Hadzialic, till Svenska Dagbladet.

Irene Svenonius har samtidigt nyligen medgett att planeringen och finansieringen av Nya Karolinska var ett politiskt misslyckande.

Läs mer här: ”Hadzialic: M:s utspel liknar amerikanskt system”

DÖDSHJÄLP

Liberalerna vill tillsätta en utredning om dödshjälp

Partistyrelsen tyckte inte att tiden var mogen, men ombuden på Liberalernas landsmöte i Västerås röstade ja till ett förslag från bland andra Barbro Westerholm om att driva på för en utredning om dödshjälp.

Liberalerna anser att en statlig utredning bör undersöka om någon av de olika modeller som tillämpas i andra länder även bör bli tillåten i Sverige.

– Som liberal vill jag att människor ska få styra sina liv, inte staten, inte du, inte någon annan. En sådan här utredning är väldigt viktig för att vända och vrida på det etiska, på kunskap som finns, på eventuella kunskapsluckor och se om vi kan få större makt över vår allra sista tid, säger hälso- och sjukvårdspolitiska talespersonen Lina Nordquist (L), i en kommentar.

Läs hela pressmeddelandet här: ”Liberalernas landsmöte: Tillsätt en utredning om dödshjälp”

Läs Sjukhusläkarens reportage om dödshjälp i tre delar här.

BROTT

Paolo Macchiarini döms till fängelse

Forskaren och kirurgen Paolo Macchiarini har dömts till fängelse i Italien, rapporterar flera medier. Macchiarini ska bland annat ha förfalskat dokument och missbrukat sin ställning.

Paolo Macchiarini ska ha missbrukat sin ställning i samband med en luftstrupsoperation som han utfört på en patient, som han också var personlig vän med. Han ska ha förfalskat kölistor och flera andra dokument under tiden han jobbade på sjukhuset i Florens under åren 2009-2012, rapporterar Sveriges Radio.

Här i Sverige pågår den återupptagna förundersökningen mot Paolo Macchiarini. Han misstänks för två fall av grovt vållande av kroppsskada efter att flera av hans patienter avlidit.

Läs mer här: ”Paolo Macchiarini döms till fängelse”

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2019-05

Tema: Övertider / Tema: Vem satsar på intermediärvårdsplatser? / Vårdcentraler kan tvingas betala tillbaka miljonbelopp / Sverige och Storbritannien har gjort omvända resor / Så ska den digitala läkarassistenten Alma hjälpa läkare / Porträttet: Camilla Starck

Prenumerera