Svepet

Visselblåsare bröt inte mot sekretessen

De fyra visselblåsarna och läkarna som anmälde Paolo Macchiarini för forskningsfusk bröt genom sin anmälan inte mot sekretesslagen. De följde i stället patientsäkerhetslagen, som säger att sjukvårdspersonal är skyldiga att rapportera risker och vårdskador. Det slår en utredning från Institutet för medicinsk rätt fast, rapporterar Dagens Nyheter.

Ledningen vid Karolinska universitetssjukhuset har i en anmälan till Centrala etikprövningsnämnden och Karolinska institutet tidigare anklagat visselblåsarna för journalintrång och olaglig hantering av personuppgifter, vilket enligt utredningen alltså inte stämmer.

Tidigare i veckan lämnade sjukhusdirektören vid Karolinska universitetssjukhuset, Melvin Samsom, som under de senaste åren mött stark kritik, in sin avskedsansökan.

Det senaste från SjukvårdsSvepet:

SVEPET

Ny etta på årlig maktlista

Dagens Medicin har nu publicerat sin årliga maktlista med sjukvårdens hundra mäktigaste personer. Socialminister Lena Hallengren (S) har förstaplatsen, jämfört med ifjol när dåvarande socialministern Annika Strandhäll (S), i dag socialförsäkringsminister, var nummer ett.

Olivia Wigzell, generaldirektör på Socialstyrelsen, har andraplatsen före Marie Morell (M), ordförande för sjukvårdsdelegationen vid Sveriges Kommuner och Landsting.

Anna Nergårdh, utredare för Samordnad utveckling för god och nära vård, har fjärdeplatsen, och Sofia Wallström, generaldirektör på Inspektionen för vård och omsorg, finns på femte plats.

Heidi Stensmyren, ordförande för Läkarförbundet, ligger fortsatt tio-i-topp, nu på en sjundeplats. Karin Båtelson, ordförande för Sjukhusläkarna och förste vice ordförande för Läkarförbundet, har i sin tur avancerat från plats 36 till 35, jämfört med förra årets lista.

Här kan du läsa hela listan.

SVEPET

Karolinska gör om i kritiserad modell

Nu ska Karolinska universitetssjukhusets nya organisationsmodell förändras. Antalet chefer och enheter ska minska på ett påtagligt sätt.

Sjukhusdirektör Björn Zoëga presenterade på torsdagen ett flertal förslag på förändringar i verksamhetsmodellen med patientflöden och en tematisk organisation som har varit starkt kritiserad. Planen är emellertid att de nuvarande patientflödena ska behållas.

– Organisationen är till för patienten, för att vi ska kunna ge patienten ett så bra omhändertagande och ett så bra medicinskt resultat som möjligt. Därför bevarar vi grunden med patientflöden och patientflödesledningsgrupper. Men det har också funnits problem, säger Björn Zoëga i ett pressmeddelande.

I korthet föreslås följande förändringar: sammanslagning av chefsroller, antalet enheter reduceras genom att slås ihop till större organisatoriska verksamheter, justering av vårdinnehållet i teman och funktioner, verksamhetschef får ansvar för den medicinska specialiteten, och en medicinsk enhet för multisjuka patienter skapas inom Tema Åldrande.

Målsättningen är att beslut om de föreslagna förändringarna ska fattas efter sommaren. Medarbetare har fram till dess möjlighet att komma med ytterligare synpunkter.

Läs hela pressmeddelandet här.

Region vidtar åtgärder efter 1177-läcka

Region Stockholm ska vidta ett flertal åtgärder efter en extern granskning av den så kallade 1177-skandalen.

I februari avslöjade tidningen Computer Sweden att miljontals inringda samtal till 1177 Vårdguiden hade legat tillgängliga på en oskyddad webbserver. Det var Medicall, en underleverantör till Medhelp, som hade tagit emot samtalen från Stockholm, Södermanland och Värmland.

Nu är granskningen som Region Stockholm beställde av KPMG klar. Mot bakgrund av den ska hälso- och sjukvårdsförvaltningen upprätta en åtgärdsplan tillsammans med Medhelp för att åtgärda de brister som har identifierats. Däribland ska förvaltningens pågående arbete med att införa ett komplett ledningssystem för informationssäkerhet (LIS) påskyndas, vårdgivare ska kategoriseras och riskbedömas ur informationssäkerhetssynpunkt, och skrivningar i vårdavtalet avseende informationssäkerhet ska förtydligas.

Ur Sjukhusläkaren 2019-03

Tema: Dödshjälp / Tema: Cancerforskning / Vitalis: Microsoft framhåller att AI effektivt kan förkorta vårdköerna / Arbetsmiljöverket riktar skarp kritik mot Akademiska sjukhuset / Porträttet: Stridbar läkare med många strängar på sin lyra / Flera krönikor