Svepet

VGR väljer Cerner som leverantör för IT-stöd

Västra Götalandsregionen har nu valt leverantör av IT-stöd till hälso- och sjukvården, meddelar regionen i ett pressmeddelande.

Region Skåne har tidigare tecknat avtal för vårdinformationssystem med samma leverantör; Cerner Millennium, som ingår i den stora koncernen Cerner Corporation, med bas i USA.

Det nya kärnsystemet ska ersätta flera av regionens befintliga IT-system och är tänkt att förenkla samverkan mellan olika aktörer inom hälso- och sjukvården. I och med att upphandlingen har genomförts i samband med kommunerna i regionen kommer systemet även att kunna användas i den kommunala hälso- och sjukvården.

Upphandlingskraven har tagits fram med hjälp av omkring 1500 medarbetare i hälso- och sjukvården och det beräknade värdet för kontraktet ligger på 2,1 miljarder kronor.

Kontraktet löper över tio år efter avslutad implementering med möjlighet till fyra års förlängning. Tanken är att det nya it-stödet ska vara infört i all hälso- och sjukvård i regionen år 2023.

Det senaste från SjukvårdsSvepet:

LEVERANSKRISEN

Läkarförening kräver att avtal med Apotekstjänst hävs

Tomas Hilmo lämnar posten som vd för Apotekstjänst. Det meddelades efter ett möte med Varuförsörjningsnämnden på måndagen. Nu kräver Upplands allmänna läkarförening och Sjukhusläkarna i Uppsala att avtalet med Apotekstjänst hävs omedelbart.

”Patienter ska inte behöva vänta. Vårt förtroende för Region Uppsala som huvudman är i botten – låt staten få tillbaka Akademiska sjukhuset”, skriver Anna Rask-Andersen, ordförande för Sjukhusläkarna i Uppsala, och Torbjörn Karlsson, ordförande för Upplands allmänna läkarförening, i Dagens Samhälle.

Både Akademiska universitetssjukhuset i Uppsala och sjukhusen i region Dalarna kommer från och med tisdagen att återgå till normal verksamhet. I Västmanland finns förhoppningar om att sjukhusen ska återuppta normal verksamhet på onsdagen, vad gäller Köping, respektive på torsdagen, vad gäller Västerås.

Läs hela debattartikeln här: ”Läkarnas krav: Kasta ut Apotekstjänst”.

FORTBILDNING

Läkarförbundet anmäler staten om fortbildning

Läkarförbundet har anmält Sveriges regering till EU-kommissionen eftersom förbundet anser att Sverige inte uppfyller de krav som finns när det gäller fortbildning av läkare.

– Det gör att patienter riskerar att inte få ta del att de framsteg som görs, där det tar för lång tid att implementera ny kunskap och fasa ut gammal kunskap, säger Sofia Rydgren Stale, andre vice ordförande i Läkarförbundet, till Sveriges Radio.

EU:s Yrkeskvalifikationsdirektiv gör gällande att varje medlemsstat genom att uppmuntra fortbildning ska säkerställa att yrkesutövare kan uppdatera sina kunskaper så att yrkesinsatsen bibehålls på säker och effektiv nivå. Något som inte följs, enligt Läkarförbundet.

– Vi hoppas att man genom en föreskrift tydligare får svart på vitt att läkare har rätt till tid och resurser för fortbildning, säger Sofia Rydgren Stale.

Läs hela artikeln här: ”Läkarförbundet anmäler regeringen”

CANCERVÅRD

Karolinska först i landet att certifieras för ny behandling

Karolinska universitetssjukhuset blir först i landet med att certifieras för CAR-T cellbehandling till patienter med akut lymfatisk B-cellsleukemi.

NT-rådet, rådet för nya terapier, som är en expertgrupp med representanter för Sveriges landsting och regioner, tog i maj 2019 beslut om att rekommendera CAR-T cellbehandling vid akut lymfatisk B-cellsleukemi.

– Vi är glada och stolta över att vi kan leverera innovativa terapier på högsta nivå till våra patienter. Det var en lång väg för att bli Sveriges första standardbehandlingscenter för CAR-T celler. Uppskattningsvis kommer 5–10 patienter per år ges möjligheten till behandling på Karolinska inom studier och med standardbehandling, säger Stephan Mielke, som är professor, verksamhetschef och huvudansvarig för behandlingen vid Karolinska universitetssjukhuset, i ett pressmeddelande.

CAR-T cellsterapi innebär att patientens egna immunceller tas ut och modifieras genetiskt för att bli bättre på att identifiera och döda tumörceller. De modifierade cellerna återförs sedan till patienten.

Akut lymfatisk B-precursorcellsleukemi är den vanligaste formen av leukemi.

Läs hela pressmeddelandet här: ”Karolinska Universitetssjukhuset först i Sverige med att certifieras för CAR-T cellbehandling”

Ur Sjukhusläkaren 2019-04

Tema: Intensivvård / De riskfyllda flyttarna har mer än fördubblats på tio år / Studie visar: Ökad risk att dö efter förflyttning på grund av resursbrist / Intensivvårdsregistrets ordförande efterlyser fler intermediärvårdsplatser / Läkare på Huddinge: Vi behöver dubbelt så många IVA-platser / Flytten av patienter ska minskas drastiskt - men problemen kvarstår / Pressat läge på Sveriges största intensivvårdsenhet / Sjukhusläkaren har pejlat läget från norr till syd