COVID-19: VÅRDSKULD

Växande vårdskuld under pandemin – fler än 200 000 operationer kan ställas in i år

”Pandemin visar tydligt på behovet av en ökad nationell styrning av hälso- och sjukvården” och varje region kommer själv inte att kunna möta de utmaningar som väntar. Det skriver Heidi Stensmyren, ordförande i Sveriges läkarförbund, i en debattartikeln i Dagens Nyheter.

Vidare skriver hon att vårdskulden växer dag för dag och om utvecklingen fortsätter i samma takt kommer fler än 200 000 operationer att ställas in i år.

Även Johan Styrud, ordförande i Stockholms läkarförening, och Andreas Fischer, ordförande Sjukhusläkarna Stockholm, lyfter i en artikel i Svenska Dagbladet den långa vårdkö som pandemin skapar i Region Stockholm.

I debattartikeln skriver Heidi Stensmyren också att ”sjukvården förmådde att skala upp intensivvården, men nu behöver primärvården förstärkas för att kunna möte de växande behoven”.

Bland annat menar hon att Sverige, utöver en ökad nationell styrning av vården och statligt ansvar för beredskapen, behöver nationella väntelistor till ett antal behandlingar, ”konkreta incitament för att fler läkare ska etablera sig inom primärvården” och ”tillgång till medicinska ansvariga läkare i den kommunala äldrevården”.

Läs hela debattartikeln i DN här.

Läs hela artikeln i SvD här.

Det senaste från SjukvårdsSvepet:

SKR vill låna IVA-personal från nordiska grannar

Sveriges kommuner och regioner (SKR) har i en skrivelse bett regeringen att fråga om nordiskt stöd med personal inom intensivvården.

Intresseorganisationen framhåller att situationen är mycket ansträngd runt om i landet, samtidigt som personalen behöver semester.

– Att få möjlighet till personalstöd från de nordiska grannländerna vore ett välkommet tillskott för att säkra svensk intensivvård under den kommande sommaren, säger Emma Spak, chef för hälso- och sjukvårdsfrågor på SKR, i ett pressmeddelande.

Beskedet har möts av kritik från fackligt håll.

– Det är som att det kommer som en överraskning att nu är det sommar och semester. Problemet är att det är för låg bemanning, säger Tobias Baudin, ordförande för Kommunal, till SR Ekot.

SKR: ”Regeringen bör be om nordiskt stöd med IVA-personal”

CYBERHOT

Vaccineringsaktör utsatt för hackerattack

En av Region Skånes vaccineringsaktörer, bolaget MACC People, blev på fredagen föremål för en hackerattack.

Företaget stängde ned sina system i samband med attacken.

– Det innebär att det kan komma att ta lite längre tid när vi väl ska utföra vaccinationerna, säger Stefan Olsson, kommunikationschef på MACC People, till SVT.

Sjukhusläkaren uppmärksammade i ett reportage i flera delar i vintras hur cyberhot riktas mot sjukvården. Här kan du ta del av det.

EU överens om vaccinpass

EU:s medlemsländer och EU-parlamentet är överens om digitala vaccinpass som ska underlätta för resor i sommar.

– Vi litar på att medlemsstaterna inte fortsätter med karantänstider. Människor som är vaccinerade, har antikroppar eller kan uppvisa ett negativt covid-test ska kunna resa fritt i Europa, säger EU-parlamentariker Tomas Tobé till SR Ekot.

Enligt uppgörelsen om vaccinpass ska medlemsländerna dock fortsatt kunna införa reserestriktioner och också kräva karantän för dem med vaccinpass om det kan motiveras. Tomas Tobé hoppas emellertid att de som har vaccinpass alltså ska slippa restriktioner.

Planen är att de nya vaccinpassen ska börja användas i början av juli, men det kan dröja längre tid än så.

Läs mer: ”Oklart om vaccinpass stoppar reserestriktioner”

Ur Sjukhusläkaren 2021-03

TEMA: Sjukvårdens Framtid / Anders Anell om nationell styrning / Ordet är fritt – Louise Bringselius / TEMA: Sjukvården i Danmark / Sverige vs Danmark / Aktuell person: Björn Eriksson