COVID-19: VÅRDSKULD

Växande vårdskuld under pandemin – fler än 200 000 operationer kan ställas in i år

”Pandemin visar tydligt på behovet av en ökad nationell styrning av hälso- och sjukvården” och varje region kommer själv inte att kunna möta de utmaningar som väntar. Det skriver Heidi Stensmyren, ordförande i Sveriges läkarförbund, i en debattartikeln i Dagens Nyheter.

Vidare skriver hon att vårdskulden växer dag för dag och om utvecklingen fortsätter i samma takt kommer fler än 200 000 operationer att ställas in i år.

Även Johan Styrud, ordförande i Stockholms läkarförening, och Andreas Fischer, ordförande Sjukhusläkarna Stockholm, lyfter i en artikel i Svenska Dagbladet den långa vårdkö som pandemin skapar i Region Stockholm.

I debattartikeln skriver Heidi Stensmyren också att ”sjukvården förmådde att skala upp intensivvården, men nu behöver primärvården förstärkas för att kunna möte de växande behoven”.

Bland annat menar hon att Sverige, utöver en ökad nationell styrning av vården och statligt ansvar för beredskapen, behöver nationella väntelistor till ett antal behandlingar, ”konkreta incitament för att fler läkare ska etablera sig inom primärvården” och ”tillgång till medicinska ansvariga läkare i den kommunala äldrevården”.

Läs hela debattartikeln i DN här.

Läs hela artikeln i SvD här.

Det senaste från SjukvårdsSvepet:

COVID-19: ARBETSSKADA

OFR kräver förbättring av arbetsskadeförsäkringen gällande covid-19

Flera tusen anställda inom vård och omsorg har ansökt om ersättning på grund av arbetsskada orsakad av covid-19. Att den befintliga kollektivavtalade arbetsskadeförsäkringen inom sektorn inte täcker det första halvåret – och därmed kan innebära ett inkomstbortfall – är helt orimligt. Det skriver OFR, Offentliganställdas Förhandlingsråd, i ett pressmeddelande.

Därför vill de fackförbund som ingår i OFR – bland annat Sveriges Läkarförbund och Vårdförbundet – se en ”komplettering av arbetsskadeförsäkringen inom kommun- och regionrektorn, så att full ekonomisk kompensation ges för den som i sitt arbete blivit sjuk i covid-19” samt att man tar bort kravet på att en sjukdom måste bestå i minst 180 dagar för att få rätt till ersättning.

CORONAVACCIN

Modernas coronavaccin stoppas i fem regioner

Gävleborg, Halland, Värmland, Dalarna och Östergötland stoppar vaccinationen med Modernas coronavaccin. Det rapporterar bland annat Dagens Nyheter idag.

Anledningen är att det funnits problem med kylningen under transporten. Totalt handlar det om 2 100 doser som levererats till de fem regionerna.

I ett pressmeddelande från Region Gävleborg säger Tina Mansson Söderlund, biträdande hälso- och sjukvårdsdirektör, att man ”beklagar det som hänt och beaktar det som olycksfalls i arbetet”. Vidare säger hon att den information som regionen fått är att det värsta som kan hända är att vaccinet är overksamt.

Folkhälsomyndigheten ska nu utreda om skyddseffekten av vaccinet har påverkats.

Läs Dagens Nyheters artikel här.

UTREDNINGAR

Läkarförbundet: Det krävs medicinskt ansvarig läkare

Regeringen ska tillsätta en ny utredning som ska titta närmare på en äldreomsorgslag, ta fram en nationell omsorgsplan och se hur man kan stärka den medicinska kompetensen inom äldreomsorgen.

Läkarförbundet välkomnar initiativet och framhåller i ett pressmeddelande att utredningen ska titta på flera frågor som förbundet har föreslagit, bland annat frågan om att införa medicinskt ansvarig läkare (MAL) i kommunerna.

– En medicinskt ansvarig läkare (MAL) i kommunerna behövs för att stärka den medicinska kompetensen i äldrevården. Behovet av detta har blivit än tydligare under pandemin, säger Sofia Rydgren Stale, ordförande i förbundet.

– Vi hoppas dessutom att utredningen får mandat att ge förslag på ökad statlig styrning. Staten behöver reglera en miniminivå på läkarmedverkan på äldreboendena.

Läs mer: ”Medicinskt ansvarig läkare krävs”

Ur Sjukhusläkaren 2021-01