Svepet

Vården är viktigaste valfrågan – men förtroendet för partierna är lågt

En ny undersökning som DN/Ipsos gjorde i juni visar att vårdfrågan återigen är väljarnas viktigaste fråga. I januari 2015 var siffran nere på 14 procent, men enligt mätningen som gjorde i juni i år ansåg hela 40 procent av väljarna att vården är den viktigaste frågan.

De enda partier som seglat upp i förtroende är SD som ökade från 2 till 10 procent, samt C som ökade blygsamt upp till 5 procent. M landade på 9 procent, KD på 5 procent , L på 4 procent och V på 10 procent.

Förtroendet för S låg på 38 procent i augusti 2014, men i juni 2018 var siffran nere på 22 procent. Endast 1 procent har förtroende för MP:s sjukvårdspolitik.

Trots att väljarstödet för S har minskat så är det fler som anser att deras sjukvårdspolitik är bäst jämfört med de andra riksdagspartierna.

– I nuläget är det egentligen inget parti som har en särskilt stark ställning i vårdfrågan, säger David Ahlin som är opinionschef på Ipsos till Dagens Nyheter.

Det senaste från SjukvårdsSvepet:

MACCHIARINI

Förundersökning mot Macchiarini återupptas

På tisdagen meddelande överåklagare Mikael Björk att han beslutat att återuppta den tidigare nedlagda förundersökningen mot Paolo Macchiarini om två personer som fått syntetiska luftstrupar inopererade. Detta skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

– Vi har valt att titta på hela ärendet och granska de tre patienter som alla fått sina luftstrupar ersatta. Nu öppnas förundersökningen om två av patienterna. Det handlar om en kvinna från Turkiet och en man från Island. Det medicinska underlaget för den tredje patienten, som kom från USA, är inte tillräckligt och därför öppnas inte den förundersökningen, säger överåklagare Mikael Björk i pressmeddelandet.

Macchiarini är nu skäligen misstänkt för två fall av vållande till kroppsskada, grovt brott. Beslutet innebär att åtal kan väckas längre fram, men det är ännu för tidigt att säga om det finns skäl för det, skriver Åklagarmyndigheten.

Brottsutredning kring Macchiarini kan återupptas

Tisdagen den 11 december ska överåklagare fatta beslut när det gäller överprövning av den tidigare nedlagda förundersökningen mot kirurgen Paolo Macchiarini. Det meddelar Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

Macchiarini var misstänkt för tre fall av grovt vållande till annans död, alternativt grovt vållande till kroppsskada.

Paolo Macchiarini var tidigare anställd på Karolinska universitetssjukhuset, där han utförde operationer där patienternas luftstrupar ersattes med syntetiska proteser. Två av patienterna dog och en skadades svårt.

Den tidigare åklagaren valde dock att lägga ned förundersökningen mot Macchiarini i oktober 2017.

En målsägande och anhöriga till de två målsägande som avlidit begärde sedan överprövning av detta beslut.  Åklagarmyndighetens utvecklingscentrum i Göteborg beslutade då att granska Macchiarini- ärendet, som totalt rör fyra personer.

På tisdagen kommer överåklagare antingen att avsluta ärendet med bedömningen att det var rätt av eller så beslutar överåklagaren att förundersökningen ska återupptas och att ytterligare utredningsåtgärder ska vidtas.

Sjukvårdsparti i majoritetsstyre

Partiet Bevara Akutsjukhusen ingår i den koalition som ska styra Region Jönköpings län under den kommande mandatperioden, meddelar regionen i ett pressmeddelande.

Tillsammans har koalitionen Bevara Akutsjukhusen, Socialdemokraterna, Kristdemokraterna, Centerpartiet, Miljöpartiet och Liberalerna 53 mandat av 81 i regionfullmäktige.

Ordförandeposten får Kristdemokraterna medan ordförandeposten för nämnden för folkhälsa och sjukvård går till Socialdemokraterna. I denna nämnd får Bevara Akutsjukhusen posten som förste vice ordförande.

Det läkarledda partiet Bevara Akutsjukhusen bildades till stor del i syfte att säkerställa att Region Jönköping ska ha kvar tre akutsjukhus framöver.

Ur Sjukhusläkaren 2018-06

Avancerad vård i hemmet-hur bra fungerar den?/Jul-läsning:Nobel- special/ Aktuella profilen: Bosse Lindquist fick en mer positiv bild av läkare efter Macchiarini-affären/Porträttet: Sjukvårdsdirektör vill riva murar mellan sjukhusvård och primärvård/Ny krönikör: Camilla Starck/