COVID-19

Var femte medarbetare på Danderyds sjukhus har haft covid-19

Omkring var femte medarbetare på Danderyds sjukhus har haft covid-19. Den slutsatsen drar forskarna efter att ha analyserat resultaten av den senaste veckans antikroppstester.

Forskargrupperna kring Community-studien har på drygt en vecka testat 527 av medarbetarna på Danderyds sjukhus.

I nuläget är det bara medarbetare på Danderyds sjukhus som ingår i studien, men enligt forskarna är det i framtiden fullt möjligt att testa alla i befolkningen om det finns resurser för det.

– Tanken med studien är inte bara att fastställa hur många av medarbetarna som har haft covid-19, vi vill också kunna fastställa hur lång tid en individ har antikroppar och högst sannolikt är immun mot covid-19, säger specialistläkaren Charlotte Thålin, som är ansvarig för studien, i ett pressmeddelande.

Samtidigt fortsätter debatterna kring hälso- och sjukvårdspersonalens säkerhet i rådande situation. I helgen rapporterade SVT Nyheter att Sveriges kommuner och regionerna (SKR) hade en avgörande roll bakom kulisserna när fyra myndigheter under påskhelgen gick ut och tonade ner betydelsen av ett krav på munskydd inom äldreomsorgen.

– Det här är väldigt allvarligt och en rejäl myndighetsskandal, säger Kommunals förbundsordförande Tobias Baudin till SVT.

Läs mer om studien i Danderyd här: ”Var femte medarbetare har haft covid-19”

Det senaste från SjukvårdsSvepet:

POLITIK

45 miljarder ska hjälpa landet ur krisen

Arbetslösheten är en av frågorna som står i fokus i regeringens vårbudget. Sammanlagt 45 miljarder kronor ska ta Sverige ur krisen.

Regeringen tillför också ytterligare 1,7 miljarder kronor för vaccinkostnader och regionernas arbete med vaccinering. Planen är att ytterligare två miljarder kronor ska ersätta kostnader för vård av covid-19-patienter och för uppskjuten vård.

Regeringen förlänger även ett antal provisoriska åtgärder. Däribland ersättningar till riskgrupper, karensersättningen och undantaget från kravet på läkarintyg.

Sedan starten på coronakrisen har regeringen och samarbetspartierna sjösatt en rad krispaket, både för att motverka covid-19 och dess spridning, och för att rädda jobb och ekonomi. Totalt omfattar krisåtgärderna cirka 400 miljarder kronor.

– Det är möjligt tack vare att vi sparade i ladorna under de goda åren, säger finansminister Magdalena Andersson (S), till SR Ekot.

Läs mer: ”Vårbudgeten är här – 45 miljarder ska ta Sverige ur krisen”

UTBILDNING

Längre resa till legitimation och specialistbevis

Både tidsperioden för legitimerade läkare att specialisera sig och för nyexaminerade läkare att få läkarlegitimation har ökat sedan 2008. Det framgår av ny flödesstatistik från Nationella vårdkompetensrådet.

Ledtiderna är särskilt långa för kvinnor.

– Vad de längre ledtiderna beror på behöver nu analyseras ordentligt, säger Ann-Marie Wennberg Larkö, sjukhusdirektör vid Sahlgrenska universitetssjukhuset och ordförande för Nationella vårdkompetensrådet.

Läs mer: ”Längre ledtid för att få läkarlegitimation”

COVID-19

Sveriges största central för vaccination öppnar

Nu har Sveriges största vaccinationscentral slagit upp portarna på Kistamässan i Stockholm. De första dagarna ska personalen ge ett par tusen doser om dagen.

I och med att vaccinleveranserna ökar ska mottagningen dock skala upp till 10 000 doser om dagen, enligt planeringen. Det rapporterar SVT Nyheter.

Läs mer: ”Kistamässan blir Sveriges största vaccinationscentral”

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2021-01

Prenumerera