FACKLIGT

Valberedningen föreslår Sofia Rydgren Stale som ny ordförande

Sofia Rydgren Stale, som i dag är andre vice ordförande i Läkarförbundet, föreslås som ny ordförande i förbundet.

Läkarförbundets förste vice ordförande Karin Båtelson, som även är ordförande för Sjukhusläkarna, och Sofia Rydgren Stale har visat intresse för att ta över efter Heidi Stensmyren.

Ur valberedningens motivering: ”Många har vittnat om hennes (Sofia Rydgren Stales) goda ledarskapsförmågor i de olika sammanhang som hon har lett hittills och hon åtnjuter ett stort förtroende bland medlemmar i förbundet”. Förslaget som ny ordförande gäller för de kommande två åren.

– Jag tycker vi har åstadkommit mycket bra de senaste åren. Vi har en stabil och stadig grund att bygga vidare på. Jag ser väldigt mycket fram emot att arbeta mer tillsammans med våra lokala yrkesföreningar och kanske involvera våra medlemmar på ett bättre sätt för att kunna påverka och nå framgång för läkarkåren, säger Sofia Rydgren Stale till Läkartidningen.

Sofia Rydgren Stale är överläkare i psykiatri och verksam inom primärvården.

Läs mer: ”Sofia Rydgren Stale föreslås som ny ordförande”

Det senaste från SjukvårdsSvepet:

COVID-19

Merparten av regionerna har infört skärpta råd

Dalarna, Gotland, Västmanland och Värmland inför lokala restriktioner på grund av spridningen av covid-19. Det meddelar Folkhälsomyndigheten.

Majoriteten av regionerna i Sverige har nu i samarbete med myndigheten infört lokala allmänna råd med anledning av pandemin, rapporterar SVT Nyheter.

Läs mer: ”Beslut om skärpta allmänna råd”

COVID-19

Nu införs skärpta restriktioner i Västerbotten

Skärpta allmänna råd införs även i Västerbotten på grund av den ökade spridningen av covid-19. Det har Folkhälsomyndigheten beslutat.

Antalet bekräftade fall av covid-19 har, i likhet med på andra håll, ökat kraftigt i Västerbottens län under de senaste veckorna, vilket har lett till en ökad belastning på hälso- och sjukvården, rapporterar VK.

Region Uppsala har samtidigt meddelat att regionen går upp i förstärkningsläge som en följd av utvecklingen. I Region Stockholm är i nuläget tre sjukhus i stabsläge: Capio S:t Görans sjukhus, Danderyds sjukhus och Södertälje sjukhus. Södersjukhuset har gått upp från stabsläge till förstärkningsläge.

Läs mer: ”Klart: Skärpta restriktioner i Västerbotten”

LEDARSKAP

IVA-chefen slutar med omedelbar verkan

Verksamhetschefen på intensivvårdsavdelningen i Jönköping, Martin Holmer, slutade på måndagen med omedelbar verkan. Enligt ett meddelande på Region Jönköpings intranät väljer han att inte förlänga sitt förordnande, men enligt uppgifter till P4 Jönköping tvingas han bort. Under det ansträngda läget har Martin Holmer stått upp för personalen och verksamheten.

Martin Holmer avböjer att kommentera när Jönköpings-Posten når honom. Däremot dementerar han i korthet uppgifterna om att han skulle tvingas bort från sin tjänst.

– Jag och min chef Martin Takac är överens om att inte förlänga mitt förordnande, säger han.

Martin Takac, sjukhusdirektör för kirurgisk vård, säger till P4 att Martin Holmer ”har gjort ett bra jobb med vi måste hitta en väg framåt och det är viktigt att man har energi”.

Magnus Trofast, nuvarande verksamhetschef på operations- och intensivvårdskliniken på Värnamo sjukhus, tar över efter Martin Holmer.

Läs mer: ”Regionen: Därför slutar IVA-chefen”

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2020-05

Danmarks sjukvårdssystem värnade den vanliga vården – Sverige misslyckades / Ledaren: Danmarks siffror visar hur 21 fristående ”länder” drabbar sjukvården / Experimentet som gav de äldre livslusten tillbaka / IVA vid Södertälje sjukhus använde försvarsmaktens metoder för omhändertagande av personal / Italientema: Han larmade världen och hjälteförklarades – hur tänker han nu? / Så belönade regionerna de som kämpat mot pandemin

Prenumerera