Vägledande dom: Doktorand vid KI får stanna
Migrationsöverdomstolen häver i en vägledande dom utvisningsbeslutet mot pakistanske doktoranden Muhammad Irfan.
År 2014 började Muhammad Irfan som doktorand i medicinsk vetenskap vid institutionen för molekylär medicin och kirurgi vid Karolinska institutet i Stockholm, och han fullföljde sedan forskningen enligt sin studieplan.
Uppehållstillstånd för doktorander beviljas årligen, och när han var inne på sitt fjärde år som doktorand beslutade Migrationsverket att neka honom förlängt uppehållstillstånd och utvisa honom. Anledningen var att han hade utfört en del av sin forskning i USA. I november 2018 fastställde migrationsdomstolen utvisningsbeslutet.
Enligt lagen ska en doktorand ha gjort ”godtagbara framsteg” i sina studier för att kunna få förlängt uppehållstillstånd, men eftersom bara framsteg i forskning som gjorts i Sverige, enligt Migrationsverkets och migrationsdomstolens tolkning, kan räknas vid bedömningen beviljades han inte fortsatt tillstånd.
– Det är en seger för svensk forskning att Migrationsöverdomstolen nu har slagit fast att frågan om doktoranders rätt till uppehållstillstånd måste prövas på ett betydligt mer nyanserat sätt, säger Rikard Samuelsson, jurist vid Centrum för rättvisa och ombud för Muhammad Irfan, i en kommentar.
Läs mer här: ”Doktorand vid Karolinska Institutet får stanna i Sverige”
Det senaste från SjukvårdsSvepet:
OFR kräver förbättring av arbetsskadeförsäkringen gällande covid-19
Flera tusen anställda inom vård och omsorg har ansökt om ersättning på grund av arbetsskada orsakad av covid-19. Att den befintliga kollektivavtalade arbetsskadeförsäkringen inom sektorn inte täcker det första halvåret – och därmed kan innebära ett inkomstbortfall – är helt orimligt. Det skriver OFR, Offentliganställdas Förhandlingsråd, i ett pressmeddelande.
Därför vill de fackförbund som ingår i OFR – bland annat Sveriges Läkarförbund och Vårdförbundet – se en ”komplettering av arbetsskadeförsäkringen inom kommun- och regionrektorn, så att full ekonomisk kompensation ges för den som i sitt arbete blivit sjuk i covid-19” samt att man tar bort kravet på att en sjukdom måste bestå i minst 180 dagar för att få rätt till ersättning.
Modernas coronavaccin stoppas i fem regioner
Gävleborg, Halland, Värmland, Dalarna och Östergötland stoppar vaccinationen med Modernas coronavaccin. Det rapporterar bland annat Dagens Nyheter idag.
Anledningen är att det funnits problem med kylningen under transporten. Totalt handlar det om 2 100 doser som levererats till de fem regionerna.
I ett pressmeddelande från Region Gävleborg säger Tina Mansson Söderlund, biträdande hälso- och sjukvårdsdirektör, att man ”beklagar det som hänt och beaktar det som olycksfalls i arbetet”. Vidare säger hon att den information som regionen fått är att det värsta som kan hända är att vaccinet är overksamt.
Folkhälsomyndigheten ska nu utreda om skyddseffekten av vaccinet har påverkats.
Läs Dagens Nyheters artikel här.
Läkarförbundet: Det krävs medicinskt ansvarig läkare
Regeringen ska tillsätta en ny utredning som ska titta närmare på en äldreomsorgslag, ta fram en nationell omsorgsplan och se hur man kan stärka den medicinska kompetensen inom äldreomsorgen.
Läkarförbundet välkomnar initiativet och framhåller i ett pressmeddelande att utredningen ska titta på flera frågor som förbundet har föreslagit, bland annat frågan om att införa medicinskt ansvarig läkare (MAL) i kommunerna.
– En medicinskt ansvarig läkare (MAL) i kommunerna behövs för att stärka den medicinska kompetensen i äldrevården. Behovet av detta har blivit än tydligare under pandemin, säger Sofia Rydgren Stale, ordförande i förbundet.
– Vi hoppas dessutom att utredningen får mandat att ge förslag på ökad statlig styrning. Staten behöver reglera en miniminivå på läkarmedverkan på äldreboendena.
Läs mer: ”Medicinskt ansvarig läkare krävs”