DET NYA CORONAVIRUSET

Universitet och högskolor rekommenderas bedriva utbildningen på distans

Högskolor, universitet och gymnasieskolor rekommenderas att bedriva distansarbete. En ny lag förbereds också ifall grundskolor kan komma att stängas.

– Det är inte motiverat att stänga grundskolor och förskolor över hela landet. Konsekvenserna av detta riskerar att bli stora, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson, till SVT Nyheter.

Läkarförbundet och Vårdförbundet ställer samtidigt ökade krav på skyddsutrustning. Förbunden kräver att arbetsgivare och Sveriges kommuner och regioner tar frågan på största allvar.

– Ska man arbeta på en arbetsplats med smitta så måste man ha fullgott skydd så länge vi inte vet hur farligt och smittsamt det här är, säger Johan Styrud, ordförande för Stockholms läkarförening till Dagens Nyheter.

Allt fler större och mindre evenemang som planerades att hållas under våren ställer in, byter datum eller organiseras i stället som digitala möten. Exempelvis är det klart att tidpunkten för Nordens största e-hälsomöte Vitalis flyttas fram, och Distriktsläkarföreningen (DLF) har valt att genomföra sitt fullmäktigemöte i Stockholm i april som ett digitalt möte. För att bara nämna två exempel.

Läs mer här: ”Gymnasieskolor och högskolor rekommenderas distansundervisning”

Det senaste från SjukvårdsSvepet:

UTBILDNING

Längre resa till legitimation och specialistbevis

Både tidsperioden för legitimerade läkare att specialisera sig och för nyexaminerade läkare att få läkarlegitimation har ökat sedan 2008. Det framgår av ny flödesstatistik från Nationella vårdkompetensrådet.

Ledtiderna är särskilt långa för kvinnor.

– Vad de längre ledtiderna beror på behöver nu analyseras ordentligt, säger Ann-Marie Wennberg Larkö, sjukhusdirektör vid Sahlgrenska universitetssjukhuset och ordförande för Nationella vårdkompetensrådet.

Läs mer: ”Längre ledtid för att få läkarlegitimation”

COVID-19

Sveriges största central för vaccination öppnar

Nu har Sveriges största vaccinationscentral slagit upp portarna på Kistamässan i Stockholm. De första dagarna ska personalen ge ett par tusen doser om dagen.

I och med att vaccinleveranserna ökar ska mottagningen dock skala upp till 10 000 doser om dagen, enligt planeringen. Det rapporterar SVT Nyheter.

Läs mer: ”Kistamässan blir Sveriges största vaccinationscentral”

COVID-19

EU-beslut: Förlänger inte med Astra Zeneca

EU-kommissionen förlänger inte kontraktet med vaccintillverkaren Astra Zeneca. Det rapporterar flera medier. Kommissionen ska i stället fokusera på vaccinen från Pfizer och Moderna.

– En förlängning hade inte gett doser förrän nästa år, då vi planerat för andra vaccin, säger vaccinsamordnaren Richard Bergström till SR Ekot.

Samtidigt står det klart att Astra Zenecas vaccin stoppas helt i Danmark.

Läs mer: ”EU förlänger inte kontrakt med Astra Zeneca”

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2021-01

Prenumerera