Svepet

Tusentals patienter har fått riskabla hjärtprodukter inopererade

Omkring 5000 hjärtpatienter har fått riskabla produkter i sina kroppar i samband med att pacemakers och andra hjärtprodukter opererats in, visar en granskning av SVT Nyheter. Det handlar om fler än 1300 bristfälliga produkter som kan leda till hjärtstillestånd eller kraftiga elchocker och som läkare har tvingats operera ut.

Två svenska patienter har till exempel det senaste året drabbats av hjärtstillestånd till följd av att deras pacemaker- och ICD-dosor inte har fungerat och flera patienter har fått elstötar när isoleringen till elektroderna har spruckit.

Från medicinteknikbolagens branschorganisation Swedish Medtech, som beklagar händelserna, hävdar man att tester har genomförts av produkternas tillverkare.

Men Fredrik Gadler, som är hjärtläkare vid Karolinska universitetssjukhuset och som ansvarar för Pacemakerregistret, anser att produkterna skulle ha testats mer noggrant och under längre tid innan de släpptes på marknaden.

Det senaste från SjukvårdsSvepet:

Projekt vid Södertälje sjukhus: distansmonitorering av patienter med covid-19

Ett pilotprojekt gällande distansmonitorering av covid-19-patienter har pågått på Södertälje sjukhus sedan april och i slutet av juni kunde den första patienten skickas hem med egen utrustning, det skriver sjukhuset i ett pressmeddelande.

Utrustningen möjliggör för patienten att mäta puls, blodtryck, saturation, andningsfrekvens och temperatur i hemmet, vilket monitoreras av vårdpersonal.

– Patienten kan själv mäta sina värden som vårdpersonalen tar del av via telefon, video, chatt eller textmeddelanden. Tekniken skapar förutsättningar för kommunikation mellan vårdpersonal och patient samtidigt som patienten blir delaktig i sin egen vård och kan tillfriskna i sin egen hemmiljö, säger Pamela Mazzocato, chef för enheten FoUUi på Södertälje sjukhus, i pressmeddelandet.

I första skedet handlar det om patienter som är klara för utskrivning från avdelning 23 – en internmedicinsk avdelning med inriktning infektion- och lungsjukdom.

Projektet kommer att pågå till sista december i år.

SKYDDSUTRUSTNING

Underkända andningsskydd såldes till regioner och kommuner under pandemin

Enligt SVT Nyheter och Uppdrag Granskning senaste avslöjande har Socialstyrelsen spridit hundratusentals andningsskydd som underkänts i två av tre tester. Masken hade också fått ett tillfälligt tillstånd av Arbetsmiljöverket.

I förra veckan avslöjade SVT Nyheter och Uppdrag Granskning också att ett tiotal kommuner och flera regioner har köpt andningsskydd med vilseledande eller bristfällig säkerhetsdokumentation under coronakrisen. Maskerna har använts i äldrevård, hemtjänst och på sjukhus.

Läs hela nyheterna här och här.

LÄKARPROGRAMMET PÅ KI

Läkarstudenter på KI riskerar att bli utan studieplats till hösten

Igår kunde Dagens Nyheter berätta att ett 50-tal behöriga läkarstudenter, främst studenter i termin tre, fyra och fem, kan komma att nekas att fortsätta läkarprogrammet på Karolinska institutet till hösten. Det handlar främst om studenter som varit spärrade, men som under våren klarat examinationer eller kompletterat obligatoriska delar och på så sätt blivit behöriga. Anledningen till att platserna är för få är att fler än vanligt har klarat omtentor från tidigare terminer.

– Vi har aldrig varit med om det här. Det är en förfärlig situation för våra studenter, och den drabbar dem enormt med tanke på studiestödet och om de har en studentbostad. Vi sliter som bara den för att lösa detta och hitta platser, säger Marie Dahlin som är ansvarig för läkarprogrammet på KI till DN.

På grund av pandemin har det varit svårt att ordna den verksamhetsförlagda utbildningen, VFU:n, i stockholmssjukvården, vilket har utgjort en flaskhals.

Enligt Marie Dahlin kommer de studenter som står på väntelistan att förr eller senare kunna börja igen.

– Vi försöker hitta platser till hösten, och i andra hand till våren. Men de som är behöriga och följer studietakten kommer självklart att få fortsätta, säger hon till DN.

I ett pressmeddelande skriver KI att man sedan dess har lyckats utöka antalet platser och att det i nuläget är omkring 30 studenter som står på väntelistan.

Läs hela artikeln i Dagens Nyheter här.