Svepet

Tredubblat söktryck på intensivutbildning för invandrade läkare

För utomeuropeiska läkare som saknar svensk läkarlegitimation startat nu för andra året i rad en intensivutbildning som ska förbereda dem för Socialstyrelsens kunskapsprov för läkare i december. Endast ett 20-tal läkare har antagits till den 15 veckor långa utbildningen.

– Antalet sökande har nästan tredubblats jämfört med i fjol. Det är kul att se. Det visar att utbildningen är relevant och behövs, säger Williams Donoso Reyes, projektkoordinator på Lunds universitets i ett pressmeddelande.

Undervisningsspråket är svenska och till skillnad från förra året kommer utbildningen erbjuda mer språkstödsundervisning, inspel från tidigare deltagare samt större tillgång till läkarprogrammets lärare.

– Antalet intresseanmälningar, intresset för det informationsmöte som hölls i slutet av juli och underlaget efter genomförda intervjuer bekräftar min bild av att det finns utrymme för fler insatser i Skåne framöver, säger Mehran Najafi, samordnare för etableringsuppdraget på Arbetsförmedlingen i Skåne i pressmeddelandet.

Femton av platserna är finansierade av Arbetsförmedlingen, fem av Region Skåne. Antagningen är nationell, men de flesta av de sökande kommer från Skåne och majoriteten av dem är födda på 70- eller 80-talet.

Det senaste från SjukvårdsSvepet:

Kunskapsläget om långtidssjuka med covid-19-symptom ska kartläggas

Regeringen har gett SBU, Statens beredning för medicinsk och social utvärdering, i uppdrag att kartlägga kunskapsläget för vård av personer som har långvariga covid-19-symptom. SBU ska utvärdera det vetenskapliga stödet för vård, behandling och rehabilitering av dessa patienter.

– De flesta som insjuknar i covid-19 får lindriga sjukdomssymptom. En del blir dock allvarligt sjuka och vissa upplever symptom under en längre tid. För att få en ökad förståelse för effekterna av sjukdomen och hitta bättre metoder för vård, behandling och rehabilitering behövs mer kunskap om långvariga och kroniska symtom, säger socialminister Lena Hallengren i ett pressmeddelande.

I uppdraget ingår också att redovisa en uppskattning av ”förekomsten av olika långvariga symptom som har samband med genomgången eller långvarigt pågående covid-19-infektion”.

En delrapport ska lämnas den 21 augusti och slutredovisning av uppdraget ska ske senast den 1 december 2020.

COVID-19: VÅRDSKULD

Växande vårdskuld under pandemin – fler än 200 000 operationer kan ställas in i år

”Pandemin visar tydligt på behovet av en ökad nationell styrning av hälso- och sjukvården” och varje region kommer själv inte att kunna möta de utmaningar som väntar. Det skriver Heidi Stensmyren, ordförande i Sveriges läkarförbund, i en debattartikeln i Dagens Nyheter.

Vidare skriver hon att vårdskulden växer dag för dag och om utvecklingen fortsätter i samma takt kommer fler än 200 000 operationer att ställas in i år.

Även Johan Styrud, ordförande i Stockholms läkarförening, och Andreas Fischer, ordförande Sjukhusläkarna Stockholm, lyfter i en artikel i Svenska Dagbladet den långa vårdkö som pandemin skapar i Region Stockholm.

I debattartikeln skriver Heidi Stensmyren också att ”sjukvården förmådde att skala upp intensivvården, men nu behöver primärvården förstärkas för att kunna möte de växande behoven”.

Bland annat menar hon att Sverige, utöver en ökad nationell styrning av vården och statligt ansvar för beredskapen, behöver nationella väntelistor till ett antal behandlingar, ”konkreta incitament för att fler läkare ska etablera sig inom primärvården” och ”tillgång till medicinska ansvariga läkare i den kommunala äldrevården”.

Läs hela debattartikeln i DN här.

Läs hela artikeln i SvD här.

Flera sjukhus återgår till normalläge

Flera sjukhus har gått tillbaka till normalläge efter att under pandemin ha legat på något av de förhöjda beredskapslägena, det visar en sammanställning som Dagens Medicin har gjort.

Bland annat har Karolinska universitetssjukhuset, Sahlgrenska universitetssjukhuset och Norrlands universitetssjukhus lämnat stabsläge.

På många håll i landet befinner sig dock sjukhus fortfarande i förhöjd beredskap.

Läs hela nyheten här.