Svepet

Tredubblat söktryck på intensivutbildning för invandrade läkare

För utomeuropeiska läkare som saknar svensk läkarlegitimation startat nu för andra året i rad en intensivutbildning som ska förbereda dem för Socialstyrelsens kunskapsprov för läkare i december. Endast ett 20-tal läkare har antagits till den 15 veckor långa utbildningen.

– Antalet sökande har nästan tredubblats jämfört med i fjol. Det är kul att se. Det visar att utbildningen är relevant och behövs, säger Williams Donoso Reyes, projektkoordinator på Lunds universitets i ett pressmeddelande.

Undervisningsspråket är svenska och till skillnad från förra året kommer utbildningen erbjuda mer språkstödsundervisning, inspel från tidigare deltagare samt större tillgång till läkarprogrammets lärare.

– Antalet intresseanmälningar, intresset för det informationsmöte som hölls i slutet av juli och underlaget efter genomförda intervjuer bekräftar min bild av att det finns utrymme för fler insatser i Skåne framöver, säger Mehran Najafi, samordnare för etableringsuppdraget på Arbetsförmedlingen i Skåne i pressmeddelandet.

Femton av platserna är finansierade av Arbetsförmedlingen, fem av Region Skåne. Antagningen är nationell, men de flesta av de sökande kommer från Skåne och majoriteten av dem är födda på 70- eller 80-talet.

Det senaste från SjukvårdsSvepet:

COVID-19: ARBETSSKADA

OFR kräver förbättring av arbetsskadeförsäkringen gällande covid-19

Flera tusen anställda inom vård och omsorg har ansökt om ersättning på grund av arbetsskada orsakad av covid-19. Att den befintliga kollektivavtalade arbetsskadeförsäkringen inom sektorn inte täcker det första halvåret – och därmed kan innebära ett inkomstbortfall – är helt orimligt. Det skriver OFR, Offentliganställdas Förhandlingsråd, i ett pressmeddelande.

Därför vill de fackförbund som ingår i OFR – bland annat Sveriges Läkarförbund och Vårdförbundet – se en ”komplettering av arbetsskadeförsäkringen inom kommun- och regionrektorn, så att full ekonomisk kompensation ges för den som i sitt arbete blivit sjuk i covid-19” samt att man tar bort kravet på att en sjukdom måste bestå i minst 180 dagar för att få rätt till ersättning.

CORONAVACCIN

Modernas coronavaccin stoppas i fem regioner

Gävleborg, Halland, Värmland, Dalarna och Östergötland stoppar vaccinationen med Modernas coronavaccin. Det rapporterar bland annat Dagens Nyheter idag.

Anledningen är att det funnits problem med kylningen under transporten. Totalt handlar det om 2 100 doser som levererats till de fem regionerna.

I ett pressmeddelande från Region Gävleborg säger Tina Mansson Söderlund, biträdande hälso- och sjukvårdsdirektör, att man ”beklagar det som hänt och beaktar det som olycksfalls i arbetet”. Vidare säger hon att den information som regionen fått är att det värsta som kan hända är att vaccinet är overksamt.

Folkhälsomyndigheten ska nu utreda om skyddseffekten av vaccinet har påverkats.

Läs Dagens Nyheters artikel här.

UTREDNINGAR

Läkarförbundet: Det krävs medicinskt ansvarig läkare

Regeringen ska tillsätta en ny utredning som ska titta närmare på en äldreomsorgslag, ta fram en nationell omsorgsplan och se hur man kan stärka den medicinska kompetensen inom äldreomsorgen.

Läkarförbundet välkomnar initiativet och framhåller i ett pressmeddelande att utredningen ska titta på flera frågor som förbundet har föreslagit, bland annat frågan om att införa medicinskt ansvarig läkare (MAL) i kommunerna.

– En medicinskt ansvarig läkare (MAL) i kommunerna behövs för att stärka den medicinska kompetensen i äldrevården. Behovet av detta har blivit än tydligare under pandemin, säger Sofia Rydgren Stale, ordförande i förbundet.

– Vi hoppas dessutom att utredningen får mandat att ge förslag på ökad statlig styrning. Staten behöver reglera en miniminivå på läkarmedverkan på äldreboendena.

Läs mer: ”Medicinskt ansvarig läkare krävs”

Ur Sjukhusläkaren 2021-01