Svepet

Transparens ett krav i ny rekrytering av sjukhuschef

Motståndet från läkarkåren blev massivt när Region Skåne ville tillsätta en sjuksköterska till tjänsten som sjukhuschef i Kristianstad. Via en Facebookgrupp samlade läkare in uppåt 200 namnunderskrifter till en protestlista mot valet av ny sjukhuschef. På listan uttrycker läkarkåren en stark önskan om att den som tillträder sjukhuscheftjänsten i Kristianstad ska vara en läkare. Då skulle man enligt läkarkåren undvika en uppdelning mellan medicinsk ledningsansvarig och administrativ sjukhuschef.

Efter de starka protesterna återtog den tilltänkta sjukhuschefen, som tidigare har varit divisionschef, sin ansökan. Detta trots att högsta ledningen för Skånevård Kryh, en av Skånes hälso- och sjukvårdsförvaltningar ska ha vidhållit att personen var bäst lämpad att leda Centralsjukhuset i Kristianstad.

Nu startar en helt ny rekryteringsprocess. I denna kommer de fackliga läkarrepresentanterna fokusera på tre områden, uppger Sten Östenson, styrelseledamot, Sjukhusläkarna Östra Skåne, för Sjukhusläkarna.se. https://www.mynewsdesk.com/se/sjukhuslaekarna/news/processen-foer-tillsaettning-av-sjukhuschef-paa-centralsjukhuset-kristianstad-tas-om-301428

Det gäller att först diskutera vem som ska hålla i rekryteringsprocessen, sedan att se till att den processen är transparent och att fler kandidater kallas till intervjuer och till sist att låta verksamhetscheferna på Centralsjukhuset i Kristianstad framföra sina åsikter om chefsvalet innan en chef förordas.

Men det är inte huvudproblemet, enligt Sten Östenson.

– Själva rekryteringsprocessen har i detta fall varit sämre än kandidaten, och inte gått rätt till, säger Sten Östenson till tidningen Sjukhusläkaren.

Att den berörda sjukvårdsorganisationen sedan har få eller inga läkare på högre befattningar kan också vara en förklaring till det massiva motståndet från läkarkårens sida, uppger han.

Det senaste från SjukvårdsSvepet:

MACCHIARINI

Förundersökning mot Macchiarini återupptas

På tisdagen meddelande överåklagare Mikael Björk att han beslutat att återuppta den tidigare nedlagda förundersökningen mot Paolo Macchiarini om två personer som fått syntetiska luftstrupar inopererade. Detta skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

– Vi har valt att titta på hela ärendet och granska de tre patienter som alla fått sina luftstrupar ersatta. Nu öppnas förundersökningen om två av patienterna. Det handlar om en kvinna från Turkiet och en man från Island. Det medicinska underlaget för den tredje patienten, som kom från USA, är inte tillräckligt och därför öppnas inte den förundersökningen, säger överåklagare Mikael Björk i pressmeddelandet.

Macchiarini är nu skäligen misstänkt för två fall av vållande till kroppsskada, grovt brott. Beslutet innebär att åtal kan väckas längre fram, men det är ännu för tidigt att säga om det finns skäl för det, skriver Åklagarmyndigheten.

Brottsutredning kring Macchiarini kan återupptas

Tisdagen den 11 december ska överåklagare fatta beslut när det gäller överprövning av den tidigare nedlagda förundersökningen mot kirurgen Paolo Macchiarini. Det meddelar Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

Macchiarini var misstänkt för tre fall av grovt vållande till annans död, alternativt grovt vållande till kroppsskada.

Paolo Macchiarini var tidigare anställd på Karolinska universitetssjukhuset, där han utförde operationer där patienternas luftstrupar ersattes med syntetiska proteser. Två av patienterna dog och en skadades svårt.

Den tidigare åklagaren valde dock att lägga ned förundersökningen mot Macchiarini i oktober 2017.

En målsägande och anhöriga till de två målsägande som avlidit begärde sedan överprövning av detta beslut.  Åklagarmyndighetens utvecklingscentrum i Göteborg beslutade då att granska Macchiarini- ärendet, som totalt rör fyra personer.

På tisdagen kommer överåklagare antingen att avsluta ärendet med bedömningen att det var rätt av eller så beslutar överåklagaren att förundersökningen ska återupptas och att ytterligare utredningsåtgärder ska vidtas.

Sjukvårdsparti i majoritetsstyre

Partiet Bevara Akutsjukhusen ingår i den koalition som ska styra Region Jönköpings län under den kommande mandatperioden, meddelar regionen i ett pressmeddelande.

Tillsammans har koalitionen Bevara Akutsjukhusen, Socialdemokraterna, Kristdemokraterna, Centerpartiet, Miljöpartiet och Liberalerna 53 mandat av 81 i regionfullmäktige.

Ordförandeposten får Kristdemokraterna medan ordförandeposten för nämnden för folkhälsa och sjukvård går till Socialdemokraterna. I denna nämnd får Bevara Akutsjukhusen posten som förste vice ordförande.

Det läkarledda partiet Bevara Akutsjukhusen bildades till stor del i syfte att säkerställa att Region Jönköping ska ha kvar tre akutsjukhus framöver.

Ur Sjukhusläkaren 2018-06

Avancerad vård i hemmet-hur bra fungerar den?/Jul-läsning:Nobel- special/ Aktuella profilen: Bosse Lindquist fick en mer positiv bild av läkare efter Macchiarini-affären/Porträttet: Sjukvårdsdirektör vill riva murar mellan sjukhusvård och primärvård/Ny krönikör: Camilla Starck/