Svepet

Transparens ett krav i ny rekrytering av sjukhuschef

Motståndet från läkarkåren blev massivt när Region Skåne ville tillsätta en sjuksköterska till tjänsten som sjukhuschef i Kristianstad. Via en Facebookgrupp samlade läkare in uppåt 200 namnunderskrifter till en protestlista mot valet av ny sjukhuschef. På listan uttrycker läkarkåren en stark önskan om att den som tillträder sjukhuscheftjänsten i Kristianstad ska vara en läkare. Då skulle man enligt läkarkåren undvika en uppdelning mellan medicinsk ledningsansvarig och administrativ sjukhuschef.

Efter de starka protesterna återtog den tilltänkta sjukhuschefen, som tidigare har varit divisionschef, sin ansökan. Detta trots att högsta ledningen för Skånevård Kryh, en av Skånes hälso- och sjukvårdsförvaltningar ska ha vidhållit att personen var bäst lämpad att leda Centralsjukhuset i Kristianstad.

Nu startar en helt ny rekryteringsprocess. I denna kommer de fackliga läkarrepresentanterna fokusera på tre områden, uppger Sten Östenson, styrelseledamot, Sjukhusläkarna Östra Skåne, för Sjukhusläkarna.se. https://www.mynewsdesk.com/se/sjukhuslaekarna/news/processen-foer-tillsaettning-av-sjukhuschef-paa-centralsjukhuset-kristianstad-tas-om-301428

Det gäller att först diskutera vem som ska hålla i rekryteringsprocessen, sedan att se till att den processen är transparent och att fler kandidater kallas till intervjuer och till sist att låta verksamhetscheferna på Centralsjukhuset i Kristianstad framföra sina åsikter om chefsvalet innan en chef förordas.

Men det är inte huvudproblemet, enligt Sten Östenson.

– Själva rekryteringsprocessen har i detta fall varit sämre än kandidaten, och inte gått rätt till, säger Sten Östenson till tidningen Sjukhusläkaren.

Att den berörda sjukvårdsorganisationen sedan har få eller inga läkare på högre befattningar kan också vara en förklaring till det massiva motståndet från läkarkårens sida, uppger han.

Det senaste från SjukvårdsSvepet:

SKR vill låna IVA-personal från nordiska grannar

Sveriges kommuner och regioner (SKR) har i en skrivelse bett regeringen att fråga om nordiskt stöd med personal inom intensivvården.

Intresseorganisationen framhåller att situationen är mycket ansträngd runt om i landet, samtidigt som personalen behöver semester.

– Att få möjlighet till personalstöd från de nordiska grannländerna vore ett välkommet tillskott för att säkra svensk intensivvård under den kommande sommaren, säger Emma Spak, chef för hälso- och sjukvårdsfrågor på SKR, i ett pressmeddelande.

Beskedet har möts av kritik från fackligt håll.

– Det är som att det kommer som en överraskning att nu är det sommar och semester. Problemet är att det är för låg bemanning, säger Tobias Baudin, ordförande för Kommunal, till SR Ekot.

SKR: ”Regeringen bör be om nordiskt stöd med IVA-personal”

CYBERHOT

Vaccineringsaktör utsatt för hackerattack

En av Region Skånes vaccineringsaktörer, bolaget MACC People, blev på fredagen föremål för en hackerattack.

Företaget stängde ned sina system i samband med attacken.

– Det innebär att det kan komma att ta lite längre tid när vi väl ska utföra vaccinationerna, säger Stefan Olsson, kommunikationschef på MACC People, till SVT.

Sjukhusläkaren uppmärksammade i ett reportage i flera delar i vintras hur cyberhot riktas mot sjukvården. Här kan du ta del av det.

EU överens om vaccinpass

EU:s medlemsländer och EU-parlamentet är överens om digitala vaccinpass som ska underlätta för resor i sommar.

– Vi litar på att medlemsstaterna inte fortsätter med karantänstider. Människor som är vaccinerade, har antikroppar eller kan uppvisa ett negativt covid-test ska kunna resa fritt i Europa, säger EU-parlamentariker Tomas Tobé till SR Ekot.

Enligt uppgörelsen om vaccinpass ska medlemsländerna dock fortsatt kunna införa reserestriktioner och också kräva karantän för dem med vaccinpass om det kan motiveras. Tomas Tobé hoppas emellertid att de som har vaccinpass alltså ska slippa restriktioner.

Planen är att de nya vaccinpassen ska börja användas i början av juli, men det kan dröja längre tid än så.

Läs mer: ”Oklart om vaccinpass stoppar reserestriktioner”

Ur Sjukhusläkaren 2021-03

TEMA: Sjukvårdens Framtid / Anders Anell om nationell styrning / Ordet är fritt – Louise Bringselius / TEMA: Sjukvården i Danmark / Sverige vs Danmark / Aktuell person: Björn Eriksson