SVEPET

Svåra ekonomiska tider väntar för regionerna

Var tredje region och närmare var fjärde kommun hade underskott förra året. Det framgår av SKL:s ekonomirapport.

Sveriges kommuner och landstings rapport visar att sex av 20 regioner gick med underskott förra året och 16 regioner försämrade sitt resultat. Även 69 av 290 kommuner redovisade ett underskott. Det är högsta antalet på tio år.

– Utmaningarna ökar till följd av den demografiska utvecklingen. Vi står inför stora krav på omställning de kommande åren, inte minst till följd av att det kommer råda brist på arbetskraft, säger Anders Knape, ordförande för SKL i en kommentar.

SKL räknar med att fler behöver höja skatten under 2020 för att klara ekonomin.

– Ekonomin i kommuner och regioner blir allt kärvare och låneskulden ökar samtidigt som statens skulder snarare minskar, vilket inte är rimligt. Utöver att kommuner och regioner behöver effektivisera verksamheten med allt ifrån förändrade arbetssätt, användning av ny teknik och förebyggande hälsoarbete ser vi att staten också måste ta ett större ansvar för att möta de demografiska behoven.

Det senaste från SjukvårdsSvepet:

Besked: Från den 13 juni kan symtomfria resa i Sverige

Från och med den 13 juni kan symtomfria personer resa i landet. Det meddelar Stefan Löfven. Men fortfarande uppmanas till försiktighet och fysisk distansering.

Mot bakgrund av att antalet personer som får intensivvård med covid-19 i Sverige har minskat den senaste tiden mildras nu restriktionerna för resor inom Sverige. Stefan Löfven tillägger att restriktionerna kan återinföras om smittspridningen eller trycket på vården återigen ökar.

Se pressträffen här.

Alla med misstänkt covid-19 får testa sig kostnadsfritt

Sex miljarder kronor och ett avtal mellan staten och Sveriges kommuner och regioner ska få fart på covid-19-testningen. Det meddelade regeringen på en pressträff på torsdagen.

Testning för covid-19-smitta i en större skala har gått trögt. Regeringen satte redan i april upp målet om 100 000 test i veckan, men det är fortfarande långt kvar.

Socialminister Lena Hallengren (S) har nu kommit med nya besked. Alla som misstänks ha covid-19 ska kunna testa sig för pågående infektion, och alla som misstänker att de haft smittan ska kunna göra antikroppstest mot patientavgift.

Hallengren utlovar, utöver den miljard som redan skjutits till, ytterligare 5,9 miljarder kronor till regionerna för detta. Pengarna har förhandlats fram mellan regeringen och samarbetspartierna C och L.

– Symptom och behov av smittspårning är det som ska vara vägledande, säger hon.

Se pressträffen i sin helhet här.

Nu avvecklas fältsjukhuset i Stockholm

Fältsjukhuset i Älvsjö ska nu avvecklas. Det beskedet ger Region Stockholm i ett pressmeddelande.

– Den ökade sjukvårdskapaciteten för akut och nödvändig sjukvård sammantaget med ett långsamt minskande sjukvårdsbehov gör att vi kommit till slutsatsen att vi nu kan under ordnade former avveckla Älvsjö sjukhus, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson.

Avvecklingen påbörjas på en gång för att ta hand om utrustning och material. Erfarenheterna från sjukhuset ska sammanställas för att kunna dokumentera och dra lärdomar.

Läs mer här: ”Älvsjö sjukhus avvecklas”