BESPARINGAR

Stora besparingar – Stockholmssjukhus inför anställningsstopp

Nu har tre sjukhus i Region Stockholm beslutat att införa anställningsstopp. Orsaken är att de behöver spara pengar. Sjukhusen inför även ett stopp för inhyrd personal.

Danderyds sjukhus, Södersjukhuset och Södertälje sjukhus brottas med en dålig ekonomi. Sjukhusen har en gemensam styrelse och nu har vd:arna för respektive sjukhus beslutat om gemensamma åtgärder för att kapa kostnaderna.

Anställningsstopp med dispensförfarande gäller för samtliga yrkeskategorier. Det innebär att tillsvidareanställningar och tidsbegränsade anställningar kräver dispens av vd. Alla avtal med bemanningsföretag samt förlängningar av befintliga avtal kräver också dispens av vd.

– Situationen är utmanande och det blir nu viktigare än någonsin att hålla ihop och hitta lösningarna tillsammans över verksamhetsgränserna, säger Yvonne Haglund Åkerlind, vd på Danderyds sjukhus, i en kommentar.

Här kan du läsa mer.

Det senaste från SjukvårdsSvepet:

EKONOMI

S vägrade rösta om sparkrav på halv miljard kronor

När Sahlgrenska universitetssjukhusets styrelse sammanträdde på torsdagen lade det blågröna styret förslag om sparkrav inför nästa år på drygt en halv miljard kronor. Förslaget antogs, men Socialdemokraterna vägrade att rösta, rapporterar Dagens Nyheter.

Universitetssjukhuset har redovisat underskott i många år och partierna är inte överens om vilken strategi som är den rätta. Västra Götalandsregionen beslutade inför 2019 att efterskänka alla gamla skulder i vården. Sjukhuset startade på noll i år. Men nu står det klart att underskottet är uppe i 210 miljoner kronor.

– Det här är inte en så bra budget att vi med gott samvete kan rösta igenom den, säger Cecilia Dalman Eek (S), vice ordförande i SU, till DN.

Nyligen stod det klart att fler helgdagar under hösten införs för personalen på sjukhuset för att spara pengar. Under tre fredagar kommer bemanningen på sjukhuset att minska och delar av verksamheten ställs in.

Läs mer här: ”Socialdemokraterna vägrade rösta om Sahlgrenskas budget”

SCHEMAN

SLF Student kritiserar schemaläggning på utbildningar

Fyra av de sju läkarutbildningarna i Sverige schemalägger mer än 40-timmarsveckor, enligt en ny rapport från SLF Student. Nu kräver föreningen förändring.

Studenterna vid Karolinska institutet i Stockholm har högst schemaläggning i veckan. SLF Student anser att svenska läkarstudenters scheman inte ska överstiga 40 timmar per vecka. Dessa 40 timmar ska innefatta tid för självstudier och de ska respektera dygns- och veckovila i enlighet med arbetstidslagen. Föreningen framhåller att det finns direkta kopplingar mellan psykisk ohälsa hos studenterna och hög arbetsbelastning.

Läs mer här: ”Oacceptabel schemaläggning på läkarutbildningen”

FORSKNING

Tre läkare får första anslagen från nytt lokalt projekt

De första anslagen från en ny forskningssatsning i Örnsköldsvik har nu fördelats mellan tre läkare verksamma inom sjukvården i Ö-vik.

Region Västernorrland har under de senaste åren satsat på klinisk forskning och utveckling av den akademiska miljön. Arbetet vidgas nu genom satsningen i Örnsköldsvik.

Det är läkarna Eleonor Koro, Sofia Westermark och Viktor Meidell Blylod som har beviljats anslag för genomförande av forskarutbildning från projektet.

– Det känns verkligen roligt att vi nu kan erbjuda tre forskningsintresserade medarbetare i Örnsköldsvik möjlighet att bedriva forskning parallellt med sitt kliniska arbete, säger Hans Wiklund, regiondirektör, i ett pressmeddelande.

Läs pressmeddelandet här: ”Tre medarbetare får forskningsanslag från nytt projekt”

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2019-05

Tema: Övertider / Tema: Vem satsar på intermediärvårdsplatser? / Vårdcentraler kan tvingas betala tillbaka miljonbelopp / Sverige och Storbritannien har gjort omvända resor / Så ska den digitala läkarassistenten Alma hjälpa läkare / Porträttet: Camilla Starck

Prenumerera