COVID-19

Statsministern vill tillsätta en coronakommission

Statsminister Stefan Löfven (S) avser att tillsätta en kommission som ska gå igenom beslut och händelser under coronakrisen. Det rapporterar SVT Nyheter.

Enligt Löfven ska kommissionen gå igenom vilka beslut som har fattats av myndigheter och politiker, samt hur Sveriges förvaltningsmodell fungerar i en sådan situation. Han har informerat partiledarna i riksdagen om sina tankar.

– När krisen är över har regeringen för avsikt att tillsätta en sådan kommission, säger han.

Samtidigt har regeringen och samarbetspartierna beslutat att förlänga ersättningen för första sjukdagen till den 30 september. Ersättningen höjs från 700 kronor till 804 kronor, enligt SVT. Det är taket i sjukpenningen.

Sverige har nu 24 623 personer bekräftat smittade med covid-19, enligt Folkhälsomyndighetens senaste siffror. Fler än 3 000 personer har avlidit.

Läs mer om kommissionen här: ”Löfven vill ha coronakommission efter krisen”

Det senaste från SjukvårdsSvepet:

UTBILDNING

Längre resa till legitimation och specialistbevis

Både tidsperioden för legitimerade läkare att specialisera sig och för nyexaminerade läkare att få läkarlegitimation har ökat sedan 2008. Det framgår av ny flödesstatistik från Nationella vårdkompetensrådet.

Ledtiderna är särskilt långa för kvinnor.

– Vad de längre ledtiderna beror på behöver nu analyseras ordentligt, säger Ann-Marie Wennberg Larkö, sjukhusdirektör vid Sahlgrenska universitetssjukhuset och ordförande för Nationella vårdkompetensrådet.

Läs mer: ”Längre ledtid för att få läkarlegitimation”

COVID-19

Sveriges största central för vaccination öppnar

Nu har Sveriges största vaccinationscentral slagit upp portarna på Kistamässan i Stockholm. De första dagarna ska personalen ge ett par tusen doser om dagen.

I och med att vaccinleveranserna ökar ska mottagningen dock skala upp till 10 000 doser om dagen, enligt planeringen. Det rapporterar SVT Nyheter.

Läs mer: ”Kistamässan blir Sveriges största vaccinationscentral”

COVID-19

EU-beslut: Förlänger inte med Astra Zeneca

EU-kommissionen förlänger inte kontraktet med vaccintillverkaren Astra Zeneca. Det rapporterar flera medier. Kommissionen ska i stället fokusera på vaccinen från Pfizer och Moderna.

– En förlängning hade inte gett doser förrän nästa år, då vi planerat för andra vaccin, säger vaccinsamordnaren Richard Bergström till SR Ekot.

Samtidigt står det klart att Astra Zenecas vaccin stoppas helt i Danmark.

Läs mer: ”EU förlänger inte kontrakt med Astra Zeneca”

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2021-01

Prenumerera