COVID-19

Statsministern: Faran långt ifrån över

Faran är långt ifrån över. Det betonade statsminister Stefan Löfven (S) på en presskonferens på onsdagen.

– Hittills har en övertygande majoritet av den svenska befolkningen tagit sitt ansvar och möjliggjort att hälso- och sjukvården kan fortsätta att klara sitt uppdrag, men det är inte läge att slappna av.

När det kan bli aktuellt att lyfta på restriktioner och rekommendationer vet Stefan Löfven inte i nuläget. Enligt Folkhälsomyndigheten ska man inte vänta några större beslut före sommaren.

Samtidigt backar Folkhälsomyndigheten angående sin modellering av antalet covidsmittade i Stockholm, som presenterades på tisdagen. Analysen innehåller så pass allvarliga fel att den dras tillbaka, meddelar myndigheten på Twitter. Rapporten ska publiceras igen när felen är korrigerade.

Folkhälsomyndigheten gör dock fortsatt bedömningen att en tredjedel av Stockholms befolkning förväntas ha blivit smittade i maj, samt att toppen för smittspridningen i Stockholm troligtvis har ägt rum omkring den 15 april. Det framgick på den dagliga, myndighetsgemensamma presskonferensen.

Se mer här: ”Pressträff med statsministern”

Det senaste från SjukvårdsSvepet:

POLITIK

45 miljarder ska hjälpa landet ur krisen

Arbetslösheten är en av frågorna som står i fokus i regeringens vårbudget. Sammanlagt 45 miljarder kronor ska ta Sverige ur krisen.

Regeringen tillför också ytterligare 1,7 miljarder kronor för vaccinkostnader och regionernas arbete med vaccinering. Planen är att ytterligare två miljarder kronor ska ersätta kostnader för vård av covid-19-patienter och för uppskjuten vård.

Regeringen förlänger även ett antal provisoriska åtgärder. Däribland ersättningar till riskgrupper, karensersättningen och undantaget från kravet på läkarintyg.

Sedan starten på coronakrisen har regeringen och samarbetspartierna sjösatt en rad krispaket, både för att motverka covid-19 och dess spridning, och för att rädda jobb och ekonomi. Totalt omfattar krisåtgärderna cirka 400 miljarder kronor.

– Det är möjligt tack vare att vi sparade i ladorna under de goda åren, säger finansminister Magdalena Andersson (S), till SR Ekot.

Läs mer: ”Vårbudgeten är här – 45 miljarder ska ta Sverige ur krisen”

UTBILDNING

Längre resa till legitimation och specialistbevis

Både tidsperioden för legitimerade läkare att specialisera sig och för nyexaminerade läkare att få läkarlegitimation har ökat sedan 2008. Det framgår av ny flödesstatistik från Nationella vårdkompetensrådet.

Ledtiderna är särskilt långa för kvinnor.

– Vad de längre ledtiderna beror på behöver nu analyseras ordentligt, säger Ann-Marie Wennberg Larkö, sjukhusdirektör vid Sahlgrenska universitetssjukhuset och ordförande för Nationella vårdkompetensrådet.

Läs mer: ”Längre ledtid för att få läkarlegitimation”

COVID-19

Sveriges största central för vaccination öppnar

Nu har Sveriges största vaccinationscentral slagit upp portarna på Kistamässan i Stockholm. De första dagarna ska personalen ge ett par tusen doser om dagen.

I och med att vaccinleveranserna ökar ska mottagningen dock skala upp till 10 000 doser om dagen, enligt planeringen. Det rapporterar SVT Nyheter.

Läs mer: ”Kistamässan blir Sveriges största vaccinationscentral”

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2021-01

Prenumerera