VÅRDPLATSBRISTEN

Stabsläge rådde på Södersjukhuset

Mellan lunchtid söndag och måndag morgon rådde stabsläge på Södersjukhuset på grund av bristen på vårdplatser, rapporterar Svenska Dagbladet.

– Den dåliga arbetsmiljön har eskalerat under lång tid och det har vi varnat för. Sist jag kollade saknades 30 sjuksköterskor bara på akuten, säger Carina Hansen, som är sjuksköterska på Södersjukhuset och huvudskyddsombud för Vårdförbundet, till SvD.

Situationen på Södersjukhuset har under lång tid på flera sätt varit mycket ansträngd. Normalt sett är cirka 15 procent av vårdplatserna stängda, enligt beräkningar från chefsläkarhåll. Något som främst hänger ihop med just bristen på sjuksköterskor.

Under perioder när situationen inte är kaosartad blir det tydligt att marginalerna är små. När något inträffar, exempelvis ett influensautbrott eller en blixthalka, övergår stora delar av verksamheten i praktiken i korridorvård och patienter tvingas vänta åtskilliga timmar på akuten, enligt personal som Sjukhusläkaren tidigare har intervjuat.

Andreas Fischer, representant för läkarföreningen på sjukhuset och ordförande i Sjukhusläkarna Stockholm, uppger att uppemot tio läkare på grund av den ansträngda situationen nu har sagt upp sig sedan årsskiftet.

Stabsläget hävdes vid 09.30-tiden på måndagen och sjukhuset har nu återgått till normalläge.

Läs mer här: ”Flera läkare har sagt upp sig på Sös – stabsläget hävt”

Det senaste från SjukvårdsSvepet:

UTREDNINGAR

Läkarförbundet: Det krävs medicinskt ansvarig läkare

Regeringen ska tillsätta en ny utredning som ska titta närmare på en äldreomsorgslag, ta fram en nationell omsorgsplan och se hur man kan stärka den medicinska kompetensen inom äldreomsorgen.

Läkarförbundet välkomnar initiativet och framhåller i ett pressmeddelande att utredningen ska titta på flera frågor som förbundet har föreslagit, bland annat frågan om att införa medicinskt ansvarig läkare (MAL) i kommunerna.

– En medicinskt ansvarig läkare (MAL) i kommunerna behövs för att stärka den medicinska kompetensen i äldrevården. Behovet av detta har blivit än tydligare under pandemin, säger Sofia Rydgren Stale, ordförande i förbundet.

– Vi hoppas dessutom att utredningen får mandat att ge förslag på ökad statlig styrning. Staten behöver reglera en miniminivå på läkarmedverkan på äldreboendena.

Läs mer: ”Medicinskt ansvarig läkare krävs”

COVID-19

Löfven: Det är samma strategi hela vägen

Den svenska strategin mot coronaviruset och följderna av smittspridningen är fortsatt densamma. Det säger Stefan Löfven (S) i en intervju med SVT.

De senaste dagarna har flera nya restriktioner presenterats. Det maximala antalet för sällskap på restauranger sänks till fyra personer från och med julafton. Samtidigt ska ett maxantal för personer i butiker, gym och simhallar bestämmas och Folkhälsomyndigheten kommer att rekommendera att munskydd används i kollektivtrafiken vid vissa tidpunkter.

Enligt Stefan Löfven är det emellertid inte ett skifte i den svenska strategin vi nu ser.

– Det är samma strategi hela vägen. I grunden är det exakt samma strategi, säger han.

– Men det är klart, beroende på situationen måste man också kunna ändra. Nu trodde nog de flesta att vi i höst skulle få kluster av smitta. Men vi har inte fått det. Vi har snarare fått en mycket bredare våg. Då är det dags att med den utvecklingen också fatta beslut utifrån hur den situationen är.

Läs mer här.

COVID-19

Stora delar av personalen på IVA i Sollefteå sjuk i covid

Intensivvårdsavdelningen på sjukhuset i Sollefteå har drabbats av ett coronautbrott. En stor del av de anställda har insjuknat. Det rapporterar Sveriges Radio.

– Det är extremt ansträngt. Vi smittspårar och har smittstäd kontinuerligt inne på avdelningen, säger IVA-chefen Emma Lassen-Molander.

– De som är friska får arbeta mer. Vi har fått transportera en del patienter och prioritera vilka som kommer in.

Emma Lassen-Molander betonar, i likhet med många andra, vikten av att allmänheten följer gällande restriktioner och är försiktig under storhelgerna.

– Vården är ansträngd, och det gäller ju inte bara covid-vård.

Läs mer: ”Stort coronautbrott på Sollefteå sjukhus”

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2020-06

Covid-19 fanns i Italien redan sommaren 2019 / Tema: Hur rustad är sjukvården mot cyberattacker / Krönikor / Friska Sjukvårdspriset / Tips för avkoppling under storhelgerna

Prenumerera