VÅRDPLATSBRISTEN

Stabsläge rådde på Södersjukhuset

Mellan lunchtid söndag och måndag morgon rådde stabsläge på Södersjukhuset på grund av bristen på vårdplatser, rapporterar Svenska Dagbladet.

– Den dåliga arbetsmiljön har eskalerat under lång tid och det har vi varnat för. Sist jag kollade saknades 30 sjuksköterskor bara på akuten, säger Carina Hansen, som är sjuksköterska på Södersjukhuset och huvudskyddsombud för Vårdförbundet, till SvD.

Situationen på Södersjukhuset har under lång tid på flera sätt varit mycket ansträngd. Normalt sett är cirka 15 procent av vårdplatserna stängda, enligt beräkningar från chefsläkarhåll. Något som främst hänger ihop med just bristen på sjuksköterskor.

Under perioder när situationen inte är kaosartad blir det tydligt att marginalerna är små. När något inträffar, exempelvis ett influensautbrott eller en blixthalka, övergår stora delar av verksamheten i praktiken i korridorvård och patienter tvingas vänta åtskilliga timmar på akuten, enligt personal som Sjukhusläkaren tidigare har intervjuat.

Andreas Fischer, representant för läkarföreningen på sjukhuset och ordförande i Sjukhusläkarna Stockholm, uppger att uppemot tio läkare på grund av den ansträngda situationen nu har sagt upp sig sedan årsskiftet.

Stabsläget hävdes vid 09.30-tiden på måndagen och sjukhuset har nu återgått till normalläge.

Läs mer här: ”Flera läkare har sagt upp sig på Sös – stabsläget hävt”

Det senaste från SjukvårdsSvepet:

POLITIK

45 miljarder ska hjälpa landet ur krisen

Arbetslösheten är en av frågorna som står i fokus i regeringens vårbudget. Sammanlagt 45 miljarder kronor ska ta Sverige ur krisen.

Regeringen tillför också ytterligare 1,7 miljarder kronor för vaccinkostnader och regionernas arbete med vaccinering. Planen är att ytterligare två miljarder kronor ska ersätta kostnader för vård av covid-19-patienter och för uppskjuten vård.

Regeringen förlänger även ett antal provisoriska åtgärder. Däribland ersättningar till riskgrupper, karensersättningen och undantaget från kravet på läkarintyg.

Sedan starten på coronakrisen har regeringen och samarbetspartierna sjösatt en rad krispaket, både för att motverka covid-19 och dess spridning, och för att rädda jobb och ekonomi. Totalt omfattar krisåtgärderna cirka 400 miljarder kronor.

– Det är möjligt tack vare att vi sparade i ladorna under de goda åren, säger finansminister Magdalena Andersson (S), till SR Ekot.

Läs mer: ”Vårbudgeten är här – 45 miljarder ska ta Sverige ur krisen”

UTBILDNING

Längre resa till legitimation och specialistbevis

Både tidsperioden för legitimerade läkare att specialisera sig och för nyexaminerade läkare att få läkarlegitimation har ökat sedan 2008. Det framgår av ny flödesstatistik från Nationella vårdkompetensrådet.

Ledtiderna är särskilt långa för kvinnor.

– Vad de längre ledtiderna beror på behöver nu analyseras ordentligt, säger Ann-Marie Wennberg Larkö, sjukhusdirektör vid Sahlgrenska universitetssjukhuset och ordförande för Nationella vårdkompetensrådet.

Läs mer: ”Längre ledtid för att få läkarlegitimation”

COVID-19

Sveriges största central för vaccination öppnar

Nu har Sveriges största vaccinationscentral slagit upp portarna på Kistamässan i Stockholm. De första dagarna ska personalen ge ett par tusen doser om dagen.

I och med att vaccinleveranserna ökar ska mottagningen dock skala upp till 10 000 doser om dagen, enligt planeringen. Det rapporterar SVT Nyheter.

Läs mer: ”Kistamässan blir Sveriges största vaccinationscentral”

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2021-01

Prenumerera