BRIST PÅ MATERIAL

Stabsläge på sjukhus när material saknas

Region Uppsala och region Örebro har gått upp i stabsläge. Orsaken är att det råder stor brist på viktigt sjukvårdsmaterial.

Det råder bland annat brist på provtagningsrör, sterila handskar och slangar till respiratorer, eftersom det är slut hos leverantören, enligt Sveriges Television.

– Vi har inte fått de varor vi har beställt, det är förbrukningsmaterial, till exempel svalgtuber eller provtagningsrör, allt möjligt, säger Claes-Mårten Ingberg, chefläkare inom hälso- och sjukvårdsförvaltningen i Örebro med särskilt ansvar för beredskapsfrågor, till SVT.

Vården i Södermanland, Dalarna och Västmanland har samma leverantör och riskerar därför också att få problem.

Uppdaterad: Senare på torsdagen meddelade Region Uppsala att all planerad slutenvård och alla planerade operationer ställs in på Akademiska sjukhuset från fredag morgon och ett dygn framåt.

– Vi har fattat beslutet att ställa in planerade operationer som en säkerhetsåtgärd. Vi måste säkerställa den akuta vården och vården av inneliggande patienter. Vi beklagar att patienter får sina operationer uppskjutna, men vi måste sätta patientsäkerheten främst, säger Mikael Köhler, chefsläkare vid Akademiska sjukhuset i ett pressmeddelande.

Det senaste från SjukvårdsSvepet:

Fler än 13 000 dödsfall med covid-19 i Sverige

Nu har ytterligare 26 personer med bekräftad covid-19 dött i Sverige. Det innebär att sammanlagt 13 003 smittade personer har avlidit i landet, enligt TT.

Totalt har cirka 685 000 personer i Sverige bekräftats smittade av covid-19. Samtidigt har närmare 600 000 personer fått åtminstone en vaccindos. Nästan 300 000 personer har fått två doser, rapporterar nyhetsbyrån.

Socialstyrelsen: Tredje vågen kan kräva mer sjukvård

Sjukvårdsbehovet kan bli större under en tredje våg av pandemin än under den förra om inte smittspridningen minskar snabbt, enligt Socialstyrelsens beräkningar.

– Om kontaktvägarna inte bryts, om man inte följer rekommendationerna om att hålla avstånd så kommer det inte att räcka att vi bara vaccinerar, säger Taha Alexandersson, ställföreträdande krisberedskapschef på myndigheten, till SR Ekot.

Läs mer här.

Pressat läge i Västerbotten

Trycket på vården i Region Västerbotten i pandemin är stort. Enligt den senaste rapporten på torsdagen vårdades 66 personer med covid-19 på sjukhus, varav 14 på intensivvårdsavdelning. Totalt har 15 304 personer fått covid-19-sjukdom bekräftat.

Nu har krislägesavtalet aktiverats i regionen. Sedan tidigare används avtalet i Stockholm och Jönköping.

– Region Västerbotten har uttömt alla möjligheter för att säkra bemanningen som finns i det vanliga kollektivavtalet, säger Joakim Larsson, ordförande i förhandlingsdelegationen i Sveriges kommuner och regioner (SKR) och i Sobonas föreningsstyrelse, i ett pressmeddelande.

Ur Sjukhusläkaren 2021-01