SJUKVÅRDENS ORGANISATION

SLF och Sylf: Fem åtgärder för att få läkare att stanna

Om Sverige ska kunna erbjuda en god vård i framtiden behöver vi ta tag i problemen som läkarkåren möter. Det framhåller Sveriges läkarförbund och Sveriges yngre läkares förening i en debattartikel på DN Debatt och lyfter fram fem åtgärder för att vända utvecklingen.

Heidi Stensmyren, Läkarförbundets ordförande, och Madeleine Liljegren, ordförande för Sveriges yngre läkares förening (Sylf) lyfter i sin debattartikel inte minst fram problemen med lång väntan på AT- och ST-plats, bristande arbetsmiljö och att många unga läkare funderar på att lämna sjukvården. De hänvisar till Sylfs rapport och McKinseys rapport.

I debattartikeln ger de följande fem förslag för att motverka den negativa utvecklingen: Inrätta fler AT- och ST-platser, prioritera läkare för chefspositioner i vården och satsa på ledarskapsprogram för läkare, avsätt resurser till fortbildning för läkare, avsätt ”rejäla medel” till att låta läkare bedriva forskning inom sin anställning och ge läkare tid till patienter, ökade befogenheter och undvik detaljstyrning.

Det senaste från SjukvårdsSvepet:

FORTBILDNING

Läkarförbundet anmäler staten om fortbildning

Läkarförbundet har anmält Sveriges regering till EU-kommissionen eftersom förbundet anser att Sverige inte uppfyller de krav som finns när det gäller fortbildning av läkare.

– Det gör att patienter riskerar att inte få ta del att de framsteg som görs, där det tar för lång tid att implementera ny kunskap och fasa ut gammal kunskap, säger Sofia Rydgren Stale, andre vice ordförande i Läkarförbundet, till Sveriges Radio.

EU:s Yrkeskvalifikationsdirektiv gör gällande att varje medlemsstat genom att uppmuntra fortbildning ska säkerställa att yrkesutövare kan uppdatera sina kunskaper så att yrkesinsatsen bibehålls på säker och effektiv nivå. Något som inte följs, enligt Läkarförbundet.

– Vi hoppas att man genom en föreskrift tydligare får svart på vitt att läkare har rätt till tid och resurser för fortbildning, säger Sofia Rydgren Stale.

Läs hela artikeln här: ”Läkarförbundet anmäler regeringen”

CANCERVÅRD

Karolinska först i landet att certifieras för ny behandling

Karolinska universitetssjukhuset blir först i landet med att certifieras för CAR-T cellbehandling till patienter med akut lymfatisk B-cellsleukemi.

NT-rådet, rådet för nya terapier, som är en expertgrupp med representanter för Sveriges landsting och regioner, tog i maj 2019 beslut om att rekommendera CAR-T cellbehandling vid akut lymfatisk B-cellsleukemi.

– Vi är glada och stolta över att vi kan leverera innovativa terapier på högsta nivå till våra patienter. Det var en lång väg för att bli Sveriges första standardbehandlingscenter för CAR-T celler. Uppskattningsvis kommer 5–10 patienter per år ges möjligheten till behandling på Karolinska inom studier och med standardbehandling, säger Stephan Mielke, som är professor, verksamhetschef och huvudansvarig för behandlingen vid Karolinska universitetssjukhuset, i ett pressmeddelande.

CAR-T cellsterapi innebär att patientens egna immunceller tas ut och modifieras genetiskt för att bli bättre på att identifiera och döda tumörceller. De modifierade cellerna återförs sedan till patienten.

Akut lymfatisk B-precursorcellsleukemi är den vanligaste formen av leukemi.

Läs hela pressmeddelandet här: ”Karolinska Universitetssjukhuset först i Sverige med att certifieras för CAR-T cellbehandling”

LEDARSKAP

Jovic lämnar SKL:s vd-post

Vesna Jovic lämnar tjänsten som vd för Sveriges kommuner och landsting, SKL. Staffan Isling, som började som strategisk rådgivare hos SKL tidigare i år, blir tillförordnad vd till dess att SKL:s styrelse sammanträder i slutet av oktober.

Vesna Jovic har varit SKL:s vd sedan i maj 2017. Tidigare var hon kommundirektör i Huddinge kommun, där hon även haft flera chefstjänster.

– Jag vill rikta ett varmt tack till Vesna för hennes tid som vd på SKL och önska henne lycka till med framtida arbetsuppgifter, säger Anders Knape, SKL:s ordförande, i ett pressmeddelande.

Läs hela pressmeddelandet här: ”Vesna Jovic lämnar vd-posten i SKL

Ur Sjukhusläkaren 2019-04

Tema: Intensivvård / De riskfyllda flyttarna har mer än fördubblats på tio år / Studie visar: Ökad risk att dö efter förflyttning på grund av resursbrist / Intensivvårdsregistrets ordförande efterlyser fler intermediärvårdsplatser / Läkare på Huddinge: Vi behöver dubbelt så många IVA-platser / Flytten av patienter ska minskas drastiskt - men problemen kvarstår / Pressat läge på Sveriges största intensivvårdsenhet / Sjukhusläkaren har pejlat läget från norr till syd