SJUKVÅRDENS ORGANISATION

SLF och Sylf: Fem åtgärder för att få läkare att stanna

Om Sverige ska kunna erbjuda en god vård i framtiden behöver vi ta tag i problemen som läkarkåren möter. Det framhåller Sveriges läkarförbund och Sveriges yngre läkares förening i en debattartikel på DN Debatt och lyfter fram fem åtgärder för att vända utvecklingen.

Heidi Stensmyren, Läkarförbundets ordförande, och Madeleine Liljegren, ordförande för Sveriges yngre läkares förening (Sylf) lyfter i sin debattartikel inte minst fram problemen med lång väntan på AT- och ST-plats, bristande arbetsmiljö och att många unga läkare funderar på att lämna sjukvården. De hänvisar till Sylfs rapport och McKinseys rapport.

I debattartikeln ger de följande fem förslag för att motverka den negativa utvecklingen: Inrätta fler AT- och ST-platser, prioritera läkare för chefspositioner i vården och satsa på ledarskapsprogram för läkare, avsätt resurser till fortbildning för läkare, avsätt ”rejäla medel” till att låta läkare bedriva forskning inom sin anställning och ge läkare tid till patienter, ökade befogenheter och undvik detaljstyrning.

Det senaste från SjukvårdsSvepet:

SKR vill låna IVA-personal från nordiska grannar

Sveriges kommuner och regioner (SKR) har i en skrivelse bett regeringen att fråga om nordiskt stöd med personal inom intensivvården.

Intresseorganisationen framhåller att situationen är mycket ansträngd runt om i landet, samtidigt som personalen behöver semester.

– Att få möjlighet till personalstöd från de nordiska grannländerna vore ett välkommet tillskott för att säkra svensk intensivvård under den kommande sommaren, säger Emma Spak, chef för hälso- och sjukvårdsfrågor på SKR, i ett pressmeddelande.

Beskedet har möts av kritik från fackligt håll.

– Det är som att det kommer som en överraskning att nu är det sommar och semester. Problemet är att det är för låg bemanning, säger Tobias Baudin, ordförande för Kommunal, till SR Ekot.

SKR: ”Regeringen bör be om nordiskt stöd med IVA-personal”

CYBERHOT

Vaccineringsaktör utsatt för hackerattack

En av Region Skånes vaccineringsaktörer, bolaget MACC People, blev på fredagen föremål för en hackerattack.

Företaget stängde ned sina system i samband med attacken.

– Det innebär att det kan komma att ta lite längre tid när vi väl ska utföra vaccinationerna, säger Stefan Olsson, kommunikationschef på MACC People, till SVT.

Sjukhusläkaren uppmärksammade i ett reportage i flera delar i vintras hur cyberhot riktas mot sjukvården. Här kan du ta del av det.

EU överens om vaccinpass

EU:s medlemsländer och EU-parlamentet är överens om digitala vaccinpass som ska underlätta för resor i sommar.

– Vi litar på att medlemsstaterna inte fortsätter med karantänstider. Människor som är vaccinerade, har antikroppar eller kan uppvisa ett negativt covid-test ska kunna resa fritt i Europa, säger EU-parlamentariker Tomas Tobé till SR Ekot.

Enligt uppgörelsen om vaccinpass ska medlemsländerna dock fortsatt kunna införa reserestriktioner och också kräva karantän för dem med vaccinpass om det kan motiveras. Tomas Tobé hoppas emellertid att de som har vaccinpass alltså ska slippa restriktioner.

Planen är att de nya vaccinpassen ska börja användas i början av juli, men det kan dröja längre tid än så.

Läs mer: ”Oklart om vaccinpass stoppar reserestriktioner”

Ur Sjukhusläkaren 2021-03

TEMA: Sjukvårdens Framtid / Anders Anell om nationell styrning / Ordet är fritt – Louise Bringselius / TEMA: Sjukvården i Danmark / Sverige vs Danmark / Aktuell person: Björn Eriksson