Svepet

Skolmiljöns betydelse för förskrivning av adhd-läkemedel till barn undersöks

Antalet barn och unga som får diagnosen adhd och behandlas med läkemedel har ökat under de senaste tio åren, men de regionala skillnader i förskrivningen är stora.

Socialstyrelsen håller nu, med uppdrag av regeringen, på att analysera orsaker bakom dessa skillnader. Tillgång till resurser och kompetens, faktiska variationer i förekomsten av adhd i landet, liksom socioekonomiska och psykosociala förutsättningar har angetts som några förklaringar. Men dessa förklaringar är otillräckliga; i delar av landet som har en hög förskrivning av adhd-läkemedel gäller till exempel den höga förskrivningen alla, oavsett inkomstnivå, enligt Peter Salmi, utredare på Socialstyrelsen.

Myndigheten ska nu därför undersöka om andra förklaringar till skillnader i förskrivning av adhd-läkemedel finns, som exempelvis de miljöer som barn och unga vistas i.

– Vi kommer nu att gå vidare och titta på hur faktorer som skolmiljöer eventuellt bidrar till en djupare förståelse för varför de här skillnaderna förekommer, uppger Peter Salmi i ett pressmeddelande.

Socialstyrelsens slutredovisning kommer den 31 maj 2019.

Det senaste från SjukvårdsSvepet:

COVID-19

Regeringen sjösätter strategi för vaccin mot covid-19

Det kan handla om år innan ett vaccin mot covid-19 finns på plats. Men regeringen presenterar redan nu en nationell vaccinstrategi.

Strategin står på tre ben: regeringens fortsatta arbete internationellt, en ny vaccinsamordnare och ett uppdrag till Folkhälsomyndigheten att ta fram en nationell vaccinationsplan.

– Det finns många pusselbitar som måste vara på plats för att vi ska kunna vaccinera mot covid-19. Det måste utvecklas ett vaccin, vi måste få tillgång till vaccinet och det måste finnas en effektiv struktur för fördelning här hemma. Då behövs ett målmedvetet, proaktivt arbete och en bred vaccinstrategi, säger socialminister Lena Hallengren i en kommentar.

Läs mer här: ”Regeringens strategi för vaccin mot covid-19”

COVID-19

Antikroppstester visar skillnader mellan åldersgrupper

Folkhälsomyndigheten har nu analyserat antikroppstester för covid-19 som gjorts under vecka 18 i nio olika regioner. Sammanlagt har 1 104 prover analyserats. En första genomgång av resultaten visar en ganska stor skillnad mellan åldersgrupper i samhället, rapporterar Svenska Dagbladet.

De över 65 år ligger under den stora gruppen mellan 20 och 64 år.

– Vi ser också att barngruppen har mindre sjukdom än 20–64-gruppen. Återigen är det ett facit på det vi har pekat på att det inte är där man ser stor spridning, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Stockholm har väsentligt högre andel än övriga Sverige.

– En första koll av resultaten visar att de ungefär verkar stödja våra bedömningar.

Läs mer här: ”Antikroppstester klara – skillnad på åldersgrupper”

COVID-19

Tre akutsjukhus lämnar krislägesavtal

Krislägesavtalet ska upphöra på totalt tre akutsjukhus i Region Stockholm, rapporterar Dagens Samhälle.

Det handlar om Capio S:t Görans sjukhus, Södertälje sjukhus och Norrtälje sjukhus. Anledningen är ett minskat inflöde av covid-19-patienter och minskad sjukfrånvaro bland vårdpersonalen.

Karolinska universitetssjukhuset, Södersjukhuset och Danderyds sjukhus fortsätter att anvisa vårdanställda enligt avtalet, som infördes i början av april.

Läs mer här: ”Tre sjukhus slutar använda krislägesavtalet”

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2020-02

Coronakrisen – krönikor reportage och längre intervjuer / Debatt: Vad kan svensk sjukvård lära sig av Australien? / Porträttet: Läkaren Andreas Fransson gör vad han kan för en bättre värld / Krönika: Är hälsa- och sjukvårdssystem komplexa? Jo jag tackar jag! / Debatt: Metoder för att mäta biologisk utveckling kan aldrig användas för att avgöra kronologisk ålder / Vinnarna i visions- och värdegrundstävlingen

Prenumerera