SVEPET

Sjuksköterskor flyr från akuten på grund av avtal

Ett stort antal av de fast anställda sjuksköterskorna vid intensivakuten på Nya Karolinska Solna har valt att säga upp sig med anledning av ett nytt arbetstidsavtal mellan Region Stockholm och Vårdförbundet.

Reglerna, som börjar att gälla den 1 april, medför inte minst en ny form av ersättning för obekväm arbetstid, och en del anställda kan varje månad förlora tusentals kronor i lön.

Ett flertal medier, däribland Aftonbladet, beskriver hur en betydande del av de 40 fast anställda sjuksköterskorna på intensivakuten vid Nya Karolinska Solna, som alltså är bland de som påverkas av det nya regelverket, har valt att säga upp sig.

Vårdförbundet vidhåller dock att avtalet gynnar många medlemmar. Patrik Rossi, chef för Funktion akut på Karolinska, framhåller i sin tur i ett skriftligt uttalande att det är trist att sjuksköterskorna har valt att sluta.

”Det nya gemensamma arbetstidsavtalet som Vårdförbundet och Region Stockholm slutit är komplext och svårt att sätta sig in i för både oss som arbetsgivare och för medarbetarna”, skriver han i ett uttalande.

Det senaste från SjukvårdsSvepet:

Fler än 13 000 dödsfall med covid-19 i Sverige

Nu har ytterligare 26 personer med bekräftad covid-19 dött i Sverige. Det innebär att sammanlagt 13 003 smittade personer har avlidit i landet, enligt TT.

Totalt har cirka 685 000 personer i Sverige bekräftats smittade av covid-19. Samtidigt har närmare 600 000 personer fått åtminstone en vaccindos. Nästan 300 000 personer har fått två doser, rapporterar nyhetsbyrån.

Socialstyrelsen: Tredje vågen kan kräva mer sjukvård

Sjukvårdsbehovet kan bli större under en tredje våg av pandemin än under den förra om inte smittspridningen minskar snabbt, enligt Socialstyrelsens beräkningar.

– Om kontaktvägarna inte bryts, om man inte följer rekommendationerna om att hålla avstånd så kommer det inte att räcka att vi bara vaccinerar, säger Taha Alexandersson, ställföreträdande krisberedskapschef på myndigheten, till SR Ekot.

Läs mer här.

Pressat läge i Västerbotten

Trycket på vården i Region Västerbotten i pandemin är stort. Enligt den senaste rapporten på torsdagen vårdades 66 personer med covid-19 på sjukhus, varav 14 på intensivvårdsavdelning. Totalt har 15 304 personer fått covid-19-sjukdom bekräftat.

Nu har krislägesavtalet aktiverats i regionen. Sedan tidigare används avtalet i Stockholm och Jönköping.

– Region Västerbotten har uttömt alla möjligheter för att säkra bemanningen som finns i det vanliga kollektivavtalet, säger Joakim Larsson, ordförande i förhandlingsdelegationen i Sveriges kommuner och regioner (SKR) och i Sobonas föreningsstyrelse, i ett pressmeddelande.

Ur Sjukhusläkaren 2021-01