Svepet

Satsning på personligt hälsokonto som kostat 140 miljoner skrotas

Satsningen på det personliga hälsokonto som under sex år utvecklats för att ge svenskar makt över sina egna hälsouppgifter har havererat, enligt en granskning som Dagens Nyheter har gjort. Trots att kostnaden för satsningen hittills har uppgått till över 140 miljoner kronor, kommer produkten aldrig att lanseras.

Tanken var att de som önskade på detta hälsokonto skulle ha möjlighet att samla sådant som sjukjournaler, uppgifter om läkemedel och sådant som de ville dela med sig av till anhöriga, läkare eller företag.

När det statliga bolaget Apotekets service AB, som på uppdrag av regeringen upphandlade hälsokontot för fyra år sedan, ombildades till E- hälsomyndigheten, tog denna myndighet över uppdraget. Till slut blev det franska it-bolaget Capgemini som fick i uppdrag att utveckla tjänsten.

Men efter granskning och kritik från Datainspektionen, som bland annat menade att apptillverkarna skulle få tillgång till privatpersoners kommersiellt värdefulla hälsouppgifter, stoppades projektet.

De miljoner som under de senaste fyra åren har lagts på att utveckla hälsokontot har, enligt DN, till stor del gått till kompensation till konsultbolaget för att kontraktet har avbrutits i förtid.

Det senaste från SjukvårdsSvepet:

COVID-19

Regeringen sjösätter strategi för vaccin mot covid-19

Det kan handla om år innan ett vaccin mot covid-19 finns på plats. Men regeringen presenterar redan nu en nationell vaccinstrategi.

Strategin står på tre ben: regeringens fortsatta arbete internationellt, en ny vaccinsamordnare och ett uppdrag till Folkhälsomyndigheten att ta fram en nationell vaccinationsplan.

– Det finns många pusselbitar som måste vara på plats för att vi ska kunna vaccinera mot covid-19. Det måste utvecklas ett vaccin, vi måste få tillgång till vaccinet och det måste finnas en effektiv struktur för fördelning här hemma. Då behövs ett målmedvetet, proaktivt arbete och en bred vaccinstrategi, säger socialminister Lena Hallengren i en kommentar.

Läs mer här: ”Regeringens strategi för vaccin mot covid-19”

COVID-19

Antikroppstester visar skillnader mellan åldersgrupper

Folkhälsomyndigheten har nu analyserat antikroppstester för covid-19 som gjorts under vecka 18 i nio olika regioner. Sammanlagt har 1 104 prover analyserats. En första genomgång av resultaten visar en ganska stor skillnad mellan åldersgrupper i samhället, rapporterar Svenska Dagbladet.

De över 65 år ligger under den stora gruppen mellan 20 och 64 år.

– Vi ser också att barngruppen har mindre sjukdom än 20–64-gruppen. Återigen är det ett facit på det vi har pekat på att det inte är där man ser stor spridning, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Stockholm har väsentligt högre andel än övriga Sverige.

– En första koll av resultaten visar att de ungefär verkar stödja våra bedömningar.

Läs mer här: ”Antikroppstester klara – skillnad på åldersgrupper”

COVID-19

Tre akutsjukhus lämnar krislägesavtal

Krislägesavtalet ska upphöra på totalt tre akutsjukhus i Region Stockholm, rapporterar Dagens Samhälle.

Det handlar om Capio S:t Görans sjukhus, Södertälje sjukhus och Norrtälje sjukhus. Anledningen är ett minskat inflöde av covid-19-patienter och minskad sjukfrånvaro bland vårdpersonalen.

Karolinska universitetssjukhuset, Södersjukhuset och Danderyds sjukhus fortsätter att anvisa vårdanställda enligt avtalet, som infördes i början av april.

Läs mer här: ”Tre sjukhus slutar använda krislägesavtalet”

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2020-02

Coronakrisen – krönikor reportage och längre intervjuer / Debatt: Vad kan svensk sjukvård lära sig av Australien? / Porträttet: Läkaren Andreas Fransson gör vad han kan för en bättre värld / Krönika: Är hälsa- och sjukvårdssystem komplexa? Jo jag tackar jag! / Debatt: Metoder för att mäta biologisk utveckling kan aldrig användas för att avgöra kronologisk ålder / Vinnarna i visions- och värdegrundstävlingen

Prenumerera