VÅRDPLATSBRISTEN

Särskild grupp ska stötta Södersjukhuset

En särskild expertgrupp som leds av regiondirektören ska stötta Södersjukhuset för att få bukt på situationen på akutmottagningen.

I helgen utlöstes återigen ett så kallas stabsläge på sjukhuset på grund av en krissituation utlöst av bristen på vårdplatser. Patienter blev liggande i korridorerna på akuten, och personer i behov av vård fick i vissa fall vänta i mer än ett dygn för att få rätt hjälp.

Den nytillsatta gruppen ska arbeta för att utveckla verktyg för att öka genomströmningen på akutmottagningen för samtliga patienter och förbättra för multisjuka patienter.

– Behovet av insatser för väsentligt förbättrade förhållanden för gruppen multisjuka, företrädesvis äldre, och deras omhändertagande i den samlade vårdkedjan i och utanför sjukhusen framstår som avgörande för akutsjukhusens kvalitativa omhändertagande av samtliga patienter, säger Carina Lundberg Uudelepp, regiondirektör i Region Stockholm, i ett pressmeddelande.

– Det krävs åtgärder för att förbättra logistik och omhändertagande inom sjukhusen. Det finns dessutom en potential att minska antalet inläggningar på sjukhusen och att minska antalet dagar som utskrivningsklara patienter vistas på akutsjukhusen genom nära samarbete med andra aktörer.

Läs mer här: ”Särskilda insatser för att hantera situationen vid Södersjukhuset”

Det senaste från SjukvårdsSvepet:

POLITIK

45 miljarder ska hjälpa landet ur krisen

Arbetslösheten är en av frågorna som står i fokus i regeringens vårbudget. Sammanlagt 45 miljarder kronor ska ta Sverige ur krisen.

Regeringen tillför också ytterligare 1,7 miljarder kronor för vaccinkostnader och regionernas arbete med vaccinering. Planen är att ytterligare två miljarder kronor ska ersätta kostnader för vård av covid-19-patienter och för uppskjuten vård.

Regeringen förlänger även ett antal provisoriska åtgärder. Däribland ersättningar till riskgrupper, karensersättningen och undantaget från kravet på läkarintyg.

Sedan starten på coronakrisen har regeringen och samarbetspartierna sjösatt en rad krispaket, både för att motverka covid-19 och dess spridning, och för att rädda jobb och ekonomi. Totalt omfattar krisåtgärderna cirka 400 miljarder kronor.

– Det är möjligt tack vare att vi sparade i ladorna under de goda åren, säger finansminister Magdalena Andersson (S), till SR Ekot.

Läs mer: ”Vårbudgeten är här – 45 miljarder ska ta Sverige ur krisen”

UTBILDNING

Längre resa till legitimation och specialistbevis

Både tidsperioden för legitimerade läkare att specialisera sig och för nyexaminerade läkare att få läkarlegitimation har ökat sedan 2008. Det framgår av ny flödesstatistik från Nationella vårdkompetensrådet.

Ledtiderna är särskilt långa för kvinnor.

– Vad de längre ledtiderna beror på behöver nu analyseras ordentligt, säger Ann-Marie Wennberg Larkö, sjukhusdirektör vid Sahlgrenska universitetssjukhuset och ordförande för Nationella vårdkompetensrådet.

Läs mer: ”Längre ledtid för att få läkarlegitimation”

COVID-19

Sveriges största central för vaccination öppnar

Nu har Sveriges största vaccinationscentral slagit upp portarna på Kistamässan i Stockholm. De första dagarna ska personalen ge ett par tusen doser om dagen.

I och med att vaccinleveranserna ökar ska mottagningen dock skala upp till 10 000 doser om dagen, enligt planeringen. Det rapporterar SVT Nyheter.

Läs mer: ”Kistamässan blir Sveriges största vaccinationscentral”

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2021-01

Prenumerera