COVID-19

Samma nivå på IVA-patienter som i januari

Nu är antalet patienter med covid-19 som får vård på IVA-avdelningar runt om i Sverige på samma nivå som i samband med toppen under andra vågen i januari. Alla regioner förväntar sig samtidigt en försämring av läget den närmaste tiden, enligt Socialstyrelsens senaste uppdatering om läget.

Brittiska The Guardian gjorde häromdagen en stor nyhet av att Sverige låg i topp i fråga om smittspridningen i Europa. Tidningen gjorde jämförelsen utifrån siffror från Johns Hopkins-universitetet i USA som visade ett sjudagarssnitt för nya bekräftade fall per dag och per miljon invånare.

Tove Fall, professor i molekylär epidemiologi vid Uppsala universitet, säger i en kommentar till Svenska Dagbladet att jämförelser mellan länder är svårbedömda i och med att test- och rapporteringsrutinerna ser olika ut.

– I jämförelser inom Norden, där vi vet att det testas mycket, känner jag mig trygg med att säga att vi ligger högst. I Europa är det svårare att säga exakt om vi ligger på plats två eller fem, då behövs en mer sammanvägd bild med exempelvis sjukhusinläggningar och den rapporteringen laggar alltid en del. Men vi har ett högt smittryck och det är allvarligt.

Läs mer: ”Sveriges smittspridning näst högst: ’Ingen slump’”

Det senaste från SjukvårdsSvepet:

POLITIK

45 miljarder ska hjälpa landet ur krisen

Arbetslösheten är en av frågorna som står i fokus i regeringens vårbudget. Sammanlagt 45 miljarder kronor ska ta Sverige ur krisen.

Regeringen tillför också ytterligare 1,7 miljarder kronor för vaccinkostnader och regionernas arbete med vaccinering. Planen är att ytterligare två miljarder kronor ska ersätta kostnader för vård av covid-19-patienter och för uppskjuten vård.

Regeringen förlänger även ett antal provisoriska åtgärder. Däribland ersättningar till riskgrupper, karensersättningen och undantaget från kravet på läkarintyg.

Sedan starten på coronakrisen har regeringen och samarbetspartierna sjösatt en rad krispaket, både för att motverka covid-19 och dess spridning, och för att rädda jobb och ekonomi. Totalt omfattar krisåtgärderna cirka 400 miljarder kronor.

– Det är möjligt tack vare att vi sparade i ladorna under de goda åren, säger finansminister Magdalena Andersson (S), till SR Ekot.

Läs mer: ”Vårbudgeten är här – 45 miljarder ska ta Sverige ur krisen”

UTBILDNING

Längre resa till legitimation och specialistbevis

Både tidsperioden för legitimerade läkare att specialisera sig och för nyexaminerade läkare att få läkarlegitimation har ökat sedan 2008. Det framgår av ny flödesstatistik från Nationella vårdkompetensrådet.

Ledtiderna är särskilt långa för kvinnor.

– Vad de längre ledtiderna beror på behöver nu analyseras ordentligt, säger Ann-Marie Wennberg Larkö, sjukhusdirektör vid Sahlgrenska universitetssjukhuset och ordförande för Nationella vårdkompetensrådet.

Läs mer: ”Längre ledtid för att få läkarlegitimation”

COVID-19

Sveriges största central för vaccination öppnar

Nu har Sveriges största vaccinationscentral slagit upp portarna på Kistamässan i Stockholm. De första dagarna ska personalen ge ett par tusen doser om dagen.

I och med att vaccinleveranserna ökar ska mottagningen dock skala upp till 10 000 doser om dagen, enligt planeringen. Det rapporterar SVT Nyheter.

Läs mer: ”Kistamässan blir Sveriges största vaccinationscentral”

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2021-02

Ledare: Sjukhusläkarna och Sjukhusläkaren gör skillnad / Tema: Regionernas läkare jobbar tusentals timmar gratis varje år / Tema: Specialistbristen del två / Aktuell person: Anna Martling / Erik Syk / patientansvarig läkare / Miljön och sjukvården / Sabine Naessén prisad för fjärde gången

Prenumerera