EKONOMI

S vägrade rösta om sparkrav på halv miljard kronor

När Sahlgrenska universitetssjukhusets styrelse sammanträdde på torsdagen lade det blågröna styret förslag om sparkrav inför nästa år på drygt en halv miljard kronor. Förslaget antogs, men Socialdemokraterna vägrade att rösta, rapporterar Dagens Nyheter.

Universitetssjukhuset har redovisat underskott i många år och partierna är inte överens om vilken strategi som är den rätta. Västra Götalandsregionen beslutade inför 2019 att efterskänka alla gamla skulder i vården. Sjukhuset startade på noll i år. Men nu står det klart att underskottet är uppe i 210 miljoner kronor.

– Det här är inte en så bra budget att vi med gott samvete kan rösta igenom den, säger Cecilia Dalman Eek (S), vice ordförande i SU, till DN.

Nyligen stod det klart att fler helgdagar under hösten införs för personalen på sjukhuset för att spara pengar. Under tre fredagar kommer bemanningen på sjukhuset att minska och delar av verksamheten ställs in.

Läs mer här: ”Socialdemokraterna vägrade rösta om Sahlgrenskas budget”

Det senaste från SjukvårdsSvepet:

Flera sjukhus återgår till normalläge

Flera sjukhus har gått tillbaka till normalläge efter att under pandemin ha legat på något av de förhöjda beredskapslägena, det visar en sammanställning som Dagens Medicin har gjort.

Bland annat har Karolinska universitetssjukhuset, Sahlgrenska universitetssjukhuset och Norrlands universitetssjukhus lämnat stabsläge.

På många håll i landet befinner sig dock sjukhus fortfarande i förhöjd beredskap.

Läs hela nyheten här.

Dödligheten bland covidpatienter på iva har minskat kraftigt

SVT Nyheter tar gått igenom Svenska intensivvårdsregistrets statistik gällande mortaliteten inom de första 30 dagarna för covid-19-patienter som vårdas på intensivvårdsavdelning. Siffrorna visar på en markant minskning – från 34 procent i mars till fyra procent i maj.

Läkare och experter som SVT Nyheter har pratat med pekar på två faktorer: lärdomar och läkemedel. Men också patienturvalet samt att viruset kan ha försvagats.

– Det finns väldigt många tänkbara förklaringar – men inte så många tvärsäkra svar, säger Jan Albert, smittskyddsprofessor och överläkare vid Karolinska universitetssjukhuset, till SVT.

Läs hela nyheten här.

Projekt vid Södertälje sjukhus: distansmonitorering av patienter med covid-19

Ett pilotprojekt gällande distansmonitorering av covid-19-patienter har pågått på Södertälje sjukhus sedan april och i slutet av juni kunde den första patienten skickas hem med egen utrustning, det skriver sjukhuset i ett pressmeddelande.

Utrustningen möjliggör för patienten att mäta puls, blodtryck, saturation, andningsfrekvens och temperatur i hemmet, vilket monitoreras av vårdpersonal.

– Patienten kan själv mäta sina värden som vårdpersonalen tar del av via telefon, video, chatt eller textmeddelanden. Tekniken skapar förutsättningar för kommunikation mellan vårdpersonal och patient samtidigt som patienten blir delaktig i sin egen vård och kan tillfriskna i sin egen hemmiljö, säger Pamela Mazzocato, chef för enheten FoUUi på Södertälje sjukhus, i pressmeddelandet.

I första skedet handlar det om patienter som är klara för utskrivning från avdelning 23 – en internmedicinsk avdelning med inriktning infektion- och lungsjukdom.

Projektet kommer att pågå till sista december i år.