SVEPET

Region vidtar åtgärder efter 1177-läcka

Region Stockholm ska vidta ett flertal åtgärder efter en extern granskning av den så kallade 1177-skandalen.

I februari avslöjade tidningen Computer Sweden att miljontals inringda samtal till 1177 Vårdguiden hade legat tillgängliga på en oskyddad webbserver. Det var Medicall, en underleverantör till Medhelp, som hade tagit emot samtalen från Stockholm, Södermanland och Värmland.

Nu är granskningen som Region Stockholm beställde av KPMG klar. Mot bakgrund av den ska hälso- och sjukvårdsförvaltningen upprätta en åtgärdsplan tillsammans med Medhelp för att åtgärda de brister som har identifierats. Däribland ska förvaltningens pågående arbete med att införa ett komplett ledningssystem för informationssäkerhet (LIS) påskyndas, vårdgivare ska kategoriseras och riskbedömas ur informationssäkerhetssynpunkt, och skrivningar i vårdavtalet avseende informationssäkerhet ska förtydligas.

Det senaste från SjukvårdsSvepet:

FORSKNING

Vägledande dom: Doktorand vid KI får stanna

Migrationsöverdomstolen häver i en vägledande dom utvisningsbeslutet mot pakistanske doktoranden Muhammad Irfan.

År 2014 började Muhammad Irfan som doktorand i medicinsk vetenskap vid institutionen för molekylär medicin och kirurgi vid Karolinska institutet i Stockholm, och han fullföljde sedan forskningen enligt sin studieplan.

Uppehållstillstånd för doktorander beviljas årligen, och när han var inne på sitt fjärde år som doktorand beslutade Migrationsverket att neka honom förlängt uppehållstillstånd och utvisa honom. Anledningen var att han hade utfört en del av sin forskning i USA. I november 2018 fastställde migrationsdomstolen utvisningsbeslutet.

Enligt lagen ska en doktorand ha gjort ”godtagbara framsteg” i sina studier för att kunna få förlängt uppehållstillstånd, men eftersom bara framsteg i forskning som gjorts i Sverige, enligt Migrationsverkets och migrationsdomstolens tolkning, kan räknas vid bedömningen beviljades han inte fortsatt tillstånd.

– Det är en seger för svensk forskning att Migrationsöverdomstolen nu har slagit fast att frågan om doktoranders rätt till uppehållstillstånd måste prövas på ett betydligt mer nyanserat sätt, säger Rikard Samuelsson, jurist vid Centrum för rättvisa och ombud för Muhammad Irfan, i en kommentar.

Läs mer här: ”Doktorand vid Karolinska Institutet får stanna i Sverige”

BEMANNING

Region Jämtland Härjedalen flaggar för varsel

Nästa år väntas mellan 160 och 180 tjänster försvinna inom vården i Region Jämtland Härjedalen, enligt ett förslag som regionen har presenterat för de fackliga organisationerna.

Region Jämtland Härjedalens ekonomiska prognos för 2019 beräknas ge ett minusresultat på 230 miljoner kronor. Kostnaderna inom hälso- och sjukvården ska under 2020 minska med 90 miljoner kronor.

– I nuläget är det här ett förslag som vi har presenterat för de fackliga parterna. Med den personalrörlighet vi har så ser vi att vi kommer kunna lösa en del genom naturlig rörlighet, men med den här mängden befattningar är det troligt att det även kommer landa i varsel och uppsägningar på grund av arbetsbrist, säger HR-direktör Krister Eriksson, i ett pressmeddelande.

Läs mer här: ”Region Jämtland Härjedalen föreslår varsel”

LEVERANSKRISEN

Efter leveranskrisen – nu anmäls regionen

Nio fackförbund kräver Region Uppsala på skadestånd. Orsaken är att de anser att regionen har brutit mot lagen när man upphandlade avtalet med leverantören Apotekstjänst.

Den fackliga centralorganisationen Saco, med nio fackförbund representerade, har lämnat en så kallad förhandlingsframställan till regionen.

– Man har inte låtit fackförbunden, som man har kollektivavtal med, vara med och påverka vid upphandlingen, säger Knut Bodin, ordförande i Saco-rådet, till SVT Nyheter Uppsala.

Förbunden anser att Region Uppsala på detta sätt har brutit mot medbestämmandelagen och arbetsmiljölagen.

Läs mer här: ”Efter materialkrisen – Region Uppsala anmäls”

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2019-06

Tema: Ledarskap / ”Att bli verksamhetschef var som att kliva in i en snöstorm” / Forskare: Detta gör en ledare bra / Hälso- och sjukvårdsdirektören som kom utifrån och fick lämna efter bara åtta månader / Så arbetar Läkarförbundet för att läkare ska kunna bli chefer / Politikernas våra drömmar: Visioner och värdegrunder / Så gick Västerbotten från ”världsbäst” till ”från fjäll till kust / November 2019 blev en svart månad för den svenska landstingssjukvården

Prenumerera