CENTRALISERING

Region Västernorrland drar ner på hälsocentraler

Hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Västernorrland har beslutat att Nacksta hälsocentral i Sundsvall, samt filialerna i Trehörningsjö och Långviksmon i Örnsköldsvik, ska läggas ner. Regionen har svårt att rekrytera läkare och vill centralisera.

– Nacksta går runt på hyrpersonal, det är dyr extern hyra där, och det kostar oss för mycket, säger Lena Asplund (M), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, till Sveriges Radio Västernorrland.

Nämnden har dessutom beslutat att hälsocentralerna i Liden och Junsele ska bli filialer till andra hälsocentraler.

Många boende på de drabbade orterna är, i likhet med den politiska oppositionen, kritiska mot beslutet.

– Precis som de andra hälsocentralerna har vi stafettläkare, men de har valt att stanna kvar i Nacksta för att de tycker att det är en bra arbetsmiljö. Jag är besviken, säger Berit Carlsson, boende i Nacksta.

Regionfullmäktige fattar slutgiltigt beslut i frågan i slutet av februari.

Läs mer här: ”Hälsocentralen i Nacksta och filialen i Trehörningsjö läggs ner”

Det senaste från SjukvårdsSvepet:

COVID-19

SKR vill låna IVA-personal från nordiska grannar

Sveriges kommuner och regioner (SKR) har i en skrivelse bett regeringen att fråga om nordiskt stöd med personal inom intensivvården.

Intresseorganisationen framhåller att situationen är mycket ansträngd runt om i landet, samtidigt som personalen behöver semester.

– Att få möjlighet till personalstöd från de nordiska grannländerna vore ett välkommet tillskott för att säkra svensk intensivvård under den kommande sommaren, säger Emma Spak, chef för hälso- och sjukvårdsfrågor på SKR, i ett pressmeddelande.

Beskedet har möts av kritik från fackligt håll.

– Det är som att det kommer som en överraskning att nu är det sommar och semester. Problemet är att det är för låg bemanning, säger Tobias Baudin, ordförande för Kommunal, till SR Ekot.

SKR: ”Regeringen bör be om nordiskt stöd med IVA-personal”

CYBERHOT

Vaccineringsaktör utsatt för hackerattack

En av Region Skånes vaccineringsaktörer, bolaget MACC People, blev på fredagen föremål för en hackerattack.

Företaget stängde ned sina system i samband med attacken.

– Det innebär att det kan komma att ta lite längre tid när vi väl ska utföra vaccinationerna, säger Stefan Olsson, kommunikationschef på MACC People, till SVT.

Sjukhusläkaren uppmärksammade i ett reportage i flera delar i vintras hur cyberhot riktas mot sjukvården. Här kan du ta del av det.

COVID-19

EU överens om vaccinpass

EU:s medlemsländer och EU-parlamentet är överens om digitala vaccinpass som ska underlätta för resor i sommar.

– Vi litar på att medlemsstaterna inte fortsätter med karantänstider. Människor som är vaccinerade, har antikroppar eller kan uppvisa ett negativt covid-test ska kunna resa fritt i Europa, säger EU-parlamentariker Tomas Tobé till SR Ekot.

Enligt uppgörelsen om vaccinpass ska medlemsländerna dock fortsatt kunna införa reserestriktioner och också kräva karantän för dem med vaccinpass om det kan motiveras. Tomas Tobé hoppas emellertid att de som har vaccinpass alltså ska slippa restriktioner.

Planen är att de nya vaccinpassen ska börja användas i början av juli, men det kan dröja längre tid än så.

Läs mer: ”Oklart om vaccinpass stoppar reserestriktioner”

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2021-03

TEMA: Sjukvårdens Framtid / Anders Anell om nationell styrning / Ordet är fritt – Louise Bringselius / TEMA: Sjukvården i Danmark / Sverige vs Danmark / Aktuell person: Björn Eriksson

Prenumerera