DET NYA CORONAVIRUSET

Regeringen tar bort karensdagen

Karensdagen slopas och staten betalar ut sjukpenning för första dagen vid sjukdom. Det meddelar finansminister Magdalena Andersson (S).

– I ett första skede kommer det att vara i en och en halv månad men såklart med möjlighet till förändring, säger hon till SvD.

Magdalena Andersson har tidigare i veckan annonserat att regeringen och samarbetspartierna avser att ge mer pengar till vården för att kunna hantera konsekvenserna av det nya coronaviruset. På onsdagen lämnades beskedet att det handlar om en miljard kronor, som regioner och kommuner ska kunna söka i efterhand för att hantera kostnader som de haft sedan mars månads början.

Samtidigt står det klart att regeringen kommer ta beslut om att stoppa sammankomster med fler än 500 personer, enligt SR Ekot. Detta efter en hemställan från Folkhälsomyndigheten om att förhindra tillfällen då ett stort antal människor kommer från olika delar av landet och samlas på en och samma plats. Det kan till exempel handla om stora idrottsevenemang, mässor och konferenser.

– Det är en smittskyddsåtgärd som kan ha effekt i det läge vi befinner oss nu, och för att vara effektiv så bör åtgärden gälla över hela landet, säger Johan Carlson, generaldirektör för Folkhälsomyndigheten, i ett pressmeddelande.

I Sverige hade på onsdagseftermiddagen närmare 480 personer bekräftats smittade. Sammanlagt i världen är fler än 120 000 personer smittade. Närmare 4 400 personer har dött, medan cirka 66 900 personer har tillfrisknat, enligt Expressen.

Läs mer här: ”Regeringen slopar karensdagen”

Det senaste från SjukvårdsSvepet:

KRISBEREDSKAP

Om tre år är krislager för läkemedel möjliga

Ifall arbetet startas på en gång kan beredskapslager för läkemedel vara på plats om tre år. Den bedömningen gör regeringens utredare Åsa Kullgren, som nu har lämnat sina förslag på hur den svenska sjukvårdens krisberedskap kan stärkas.

Under arbetets gång har hon bland annat inspirerats av Finland, som i krisens inledande skede klarade sig bättre än andra länder, mycket tack vare sina lager inom sjukvården.

– Om betänkandet genomförs fullt ut skulle jag säga att vi får en bättre beredskap än i Finland, säger Åsa Kullgren i Aftonbladet.

Hon föreslår en lagerhållning i tre steg, där nivå tre är ett statligt säkerhetslager.

– Det går inte att hålla lager som klarar långvariga kriser. Till slut tar lagren slut. Men med en god lagerhållning så köper vi oss tid för att säkerställa att Sverige får tillgång till sjukvårdsprodukter genom inköp.

Läs mer: ”Krislager för läkemedel möjliga om tre år”

COVID-19

Hastig ökning av IVA-patienter i Stockholm

Antalet covid-19-fall fortsätter att öka i Region Stockholm. På två veckor har antalet patienter med covid-19 som får intensivvård i regionen ökat med 80 procent.

Regionen försöker att frigöra personal som har möjlighet att arbeta med akut vård.

– Det finns inga signaler på att kurvan vänder neråt, säger Johan Bratt, biträdande hälso- och sjukvårdsdirektör, till Sveriges Radio.

Läs mer: ”Tufft läge på IVA”

COVID-19

Leveranser skrivs ner igen – miljon vaccindoser försenas

Nu skrivs vaccinleveranserna till Sverige ner med cirka en miljon doser ytterligare, enligt nya prognoser. Sverige ska få 10,9 miljoner vaccindoser under första halvåret 2021, vilket inte räcker för att kunna vaccinera alla vuxna i landet.

– Regionerna hade naturligtvis önskat och planerat för att kunna vaccinera fler och snabbare, säger Emma Spak, ansvarig för sjukvården inom Sveriges kommuner och regioner (SKR), till SVT Nyheter.

Prognosen var i december förra året att Sverige skulle få 17,4 miljoner doser vaccin mot covid-19 under det första sex månaderna i år.

Läs mer här: Vaccinleveranserna skrivs ner på nytt

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2021-01

Prenumerera