DET NYA CORONAVIRUSET

Regeringen: Socialstyrelsen ska samordna intensivvården

Regeringen har gett Socialstyrelsen i uppdrag att samordna intensivvården nationellt. Det meddelade socialminister Lena Hallengren (S) på en pressträff på onsdagen.

Enligt Hallengren jobbar regionerna aktivt för att skala upp intensivvårdens kapacitet, men det finns behov av mer samordning.

– I ett läge där väldigt många är sjuka samtidigt så kommer intensivvården att bli mycket ansträngd. Antalet intensivvårdsplatser kan komma att förändras, säger hon till Svenska Dagbladet.

Socialministern säger samtidigt att det pågår ett aktivt arbete med att få skyddsmaterial till Sverige. Det har bland annat lett till att en leverans med tiotusentals skyddsmasker som har suttit fast i Tyskland nu har levererats. Försändelsen ska ha blivit försenad på grund av importrestriktioner.

Under onsdagen blev en äldre kvinna det tionde dödsfallet i Sverige till följd av det nya coronaviruset. Kvinnan, som vårdades på Skånes universitetssjukhus, är det första dödsfallet i Skåne. Kvinnan ska ha varit i 80-årsåldern och haft en underliggande sjukdom, enligt ett pressmeddelande från Region Skåne. Totalt har över 8 000 personer dött och 200 000 personer smittats i världen, enligt WHO.

Läs mer här: ”Ministern: Får loss skyddsmateriel till Sverige”

Det senaste från SjukvårdsSvepet:

KRISBEREDSKAP

Om tre år är krislager för läkemedel möjliga

Ifall arbetet startas på en gång kan beredskapslager för läkemedel vara på plats om tre år. Den bedömningen gör regeringens utredare Åsa Kullgren, som nu har lämnat sina förslag på hur den svenska sjukvårdens krisberedskap kan stärkas.

Under arbetets gång har hon bland annat inspirerats av Finland, som i krisens inledande skede klarade sig bättre än andra länder, mycket tack vare sina lager inom sjukvården.

– Om betänkandet genomförs fullt ut skulle jag säga att vi får en bättre beredskap än i Finland, säger Åsa Kullgren i Aftonbladet.

Hon föreslår en lagerhållning i tre steg, där nivå tre är ett statligt säkerhetslager.

– Det går inte att hålla lager som klarar långvariga kriser. Till slut tar lagren slut. Men med en god lagerhållning så köper vi oss tid för att säkerställa att Sverige får tillgång till sjukvårdsprodukter genom inköp.

Läs mer: ”Krislager för läkemedel möjliga om tre år”

COVID-19

Hastig ökning av IVA-patienter i Stockholm

Antalet covid-19-fall fortsätter att öka i Region Stockholm. På två veckor har antalet patienter med covid-19 som får intensivvård i regionen ökat med 80 procent.

Regionen försöker att frigöra personal som har möjlighet att arbeta med akut vård.

– Det finns inga signaler på att kurvan vänder neråt, säger Johan Bratt, biträdande hälso- och sjukvårdsdirektör, till Sveriges Radio.

Läs mer: ”Tufft läge på IVA”

COVID-19

Leveranser skrivs ner igen – miljon vaccindoser försenas

Nu skrivs vaccinleveranserna till Sverige ner med cirka en miljon doser ytterligare, enligt nya prognoser. Sverige ska få 10,9 miljoner vaccindoser under första halvåret 2021, vilket inte räcker för att kunna vaccinera alla vuxna i landet.

– Regionerna hade naturligtvis önskat och planerat för att kunna vaccinera fler och snabbare, säger Emma Spak, ansvarig för sjukvården inom Sveriges kommuner och regioner (SKR), till SVT Nyheter.

Prognosen var i december förra året att Sverige skulle få 17,4 miljoner doser vaccin mot covid-19 under det första sex månaderna i år.

Läs mer här: Vaccinleveranserna skrivs ner på nytt

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2021-01

Prenumerera