DET NYA CORONAVIRUSET

Regeringen: Socialstyrelsen ska samordna intensivvården

Regeringen har gett Socialstyrelsen i uppdrag att samordna intensivvården nationellt. Det meddelade socialminister Lena Hallengren (S) på en pressträff på onsdagen.

Enligt Hallengren jobbar regionerna aktivt för att skala upp intensivvårdens kapacitet, men det finns behov av mer samordning.

– I ett läge där väldigt många är sjuka samtidigt så kommer intensivvården att bli mycket ansträngd. Antalet intensivvårdsplatser kan komma att förändras, säger hon till Svenska Dagbladet.

Socialministern säger samtidigt att det pågår ett aktivt arbete med att få skyddsmaterial till Sverige. Det har bland annat lett till att en leverans med tiotusentals skyddsmasker som har suttit fast i Tyskland nu har levererats. Försändelsen ska ha blivit försenad på grund av importrestriktioner.

Under onsdagen blev en äldre kvinna det tionde dödsfallet i Sverige till följd av det nya coronaviruset. Kvinnan, som vårdades på Skånes universitetssjukhus, är det första dödsfallet i Skåne. Kvinnan ska ha varit i 80-årsåldern och haft en underliggande sjukdom, enligt ett pressmeddelande från Region Skåne. Totalt har över 8 000 personer dött och 200 000 personer smittats i världen, enligt WHO.

Läs mer här: ”Ministern: Får loss skyddsmateriel till Sverige”

Det senaste från SjukvårdsSvepet:

COVID-19

SKR vill låna IVA-personal från nordiska grannar

Sveriges kommuner och regioner (SKR) har i en skrivelse bett regeringen att fråga om nordiskt stöd med personal inom intensivvården.

Intresseorganisationen framhåller att situationen är mycket ansträngd runt om i landet, samtidigt som personalen behöver semester.

– Att få möjlighet till personalstöd från de nordiska grannländerna vore ett välkommet tillskott för att säkra svensk intensivvård under den kommande sommaren, säger Emma Spak, chef för hälso- och sjukvårdsfrågor på SKR, i ett pressmeddelande.

Beskedet har möts av kritik från fackligt håll.

– Det är som att det kommer som en överraskning att nu är det sommar och semester. Problemet är att det är för låg bemanning, säger Tobias Baudin, ordförande för Kommunal, till SR Ekot.

SKR: ”Regeringen bör be om nordiskt stöd med IVA-personal”

CYBERHOT

Vaccineringsaktör utsatt för hackerattack

En av Region Skånes vaccineringsaktörer, bolaget MACC People, blev på fredagen föremål för en hackerattack.

Företaget stängde ned sina system i samband med attacken.

– Det innebär att det kan komma att ta lite längre tid när vi väl ska utföra vaccinationerna, säger Stefan Olsson, kommunikationschef på MACC People, till SVT.

Sjukhusläkaren uppmärksammade i ett reportage i flera delar i vintras hur cyberhot riktas mot sjukvården. Här kan du ta del av det.

COVID-19

EU överens om vaccinpass

EU:s medlemsländer och EU-parlamentet är överens om digitala vaccinpass som ska underlätta för resor i sommar.

– Vi litar på att medlemsstaterna inte fortsätter med karantänstider. Människor som är vaccinerade, har antikroppar eller kan uppvisa ett negativt covid-test ska kunna resa fritt i Europa, säger EU-parlamentariker Tomas Tobé till SR Ekot.

Enligt uppgörelsen om vaccinpass ska medlemsländerna dock fortsatt kunna införa reserestriktioner och också kräva karantän för dem med vaccinpass om det kan motiveras. Tomas Tobé hoppas emellertid att de som har vaccinpass alltså ska slippa restriktioner.

Planen är att de nya vaccinpassen ska börja användas i början av juli, men det kan dröja längre tid än så.

Läs mer: ”Oklart om vaccinpass stoppar reserestriktioner”

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2021-03

TEMA: Sjukvårdens Framtid / Anders Anell om nationell styrning / Ordet är fritt – Louise Bringselius / TEMA: Sjukvården i Danmark / Sverige vs Danmark / Aktuell person: Björn Eriksson

Prenumerera